Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałbym dowiedzieć się jak sprawdzic jaką pojemność ma zbiornik paliwa nie wyjmując go z auta. Sprawa jest taka że okazalo sie ze w aucie które kupiłem pare dni temu ( e30 316i Touring '92 ) wogóle nie ma pompy paliwa (LOL). Chciałem zamówić pompe ale są dwa rodzaje: zbiornik 55 litrów - pompa o średnicy 36mm, zbiornik 60-64 litry - pompa 43mm. I jakby to działało gdybym założył pompe 43mm do zbiornika 55 litrów, lub 36mm do 60-64 litrów... Wolałbym założyć taką jak należy ale w ostartecznosci będę strzeał. Pozdrawiam
Opublikowano
zatankuj do pelna i bedziesz wiedzial albo jak pisal kolega wyzej sprawdz po numerze VIN.a co do LPG to co twoje autko wogole nei jezdzilo na Pb?Ktos wyciagnal pompe czy jak?ciekaw jestem operacji przywracania zasilania silnika przez Pb i co powiedza wtryskiwacze :)
Opublikowano
Auto przyjechało do polski 1,5 roku temu. Do tej pory jezdziło na Pb - to oczywiste. Ale od tamtej pory nie wiem co działo się w tej materii. Podejrzewam że po założeniu LPG Pb poszło w odstawke i pompe szlag trafił. W sumie to byłem przekonany że wszystko jest ok, bo podłączono elektrozawór przy parowniku na krótko dzięki czemu odpalalem auto niby na benzynie, a potem przy 2500Rpm przełączał na gaz. Tak na prawde benzyna była odłączona i wszysko odbywało się na gazie... I dziwie się tylko że tak dobrze na gazie daje się uruchomić. W zbiorniku zosał tylko sam korpus z czujnikeim poziomu paliwa. A pompa już zamówiona - 43mm. Zobaczymy co z tego będzie.
Opublikowano
mozliwe ze bedziesz mial zapieczone wtryski...jak autko da sie uruchomic na Pb to dolej jej do paliwa STP do czyszczenia ukladu wtryskowego...
Opublikowano
pogadaj z mechanikiem ktory bedzie Tobie zakladal ta pompe...sprobujcie odpalic auto.jak odpali i bedzie ladnie chodzic na Pb to profilaktycznie dolej mu STP a jak nie bedzie chcial odpalac to trzeba wyciagnac wtryski i jej obejrzec...
Opublikowano
Kolega belgus zapomniał chyba o czymś takim jak LPG...

K olega belgus jest bardzo zdziwiony,ze mozna jezdzic bez pompy benzynowej/tylko na gazie/

Ale moze ja jestem dziwakiem :P

pozdrawiam

Opublikowano
Chyba obaj jesteśmy dziwakami bo ja też nigdy o takim przypadku nie słyszałem. Mój był pierwszy...Miałem farta bco chcąc sprawdzić ile pali gazu chciałem wyjezdzic gaz do końca, na Pb dojechac do CPN...
Opublikowano
Miałem podobny przypadek tylko , mi sie spaliła pompa i zrobiłem na LPG jakies 8000km w tym 4X1000km praktycznie bez przerwy . Teraz już kupiłem pompe i wymieniłme ale wtryskiwacze to juz nadają sie tylko do wymiany zrobiłem na benzynie jakies 700km i troche je odetkało ale przez pierwsze 100km ,potem juz nie było poprawy . Jazda jest dosyc uciązliwa bo troche cięzko wkreca sie na obroty ale na to żeby dojechac do CPN w razie potrzeby wystarczy . Bo wymiana na nowe to dosyc droga sprawa :D, a jeżeli i tak bedziesz jezdził na LPG to po co wydawac min imum 400zł na co co po jakimś czasi znowu może sie zepsuc :D:D:D