Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam kolejny problem ze swoją bmw. Mianowicie po przekładce auto nie odpala. Zaznaczam że przy przekładce nie ciąłem w żaden sposób instalacji (oprócz dołożenia z mojej instalacji alarmu, bo kupiona wiązka nie miała. Instalacja alarmu została przełożona według oficjalnego schematu montażu bmw). Instalacje przełożyłem z samochodu o takim samym silniku z tego samego roku. Różnica polegała tylko na tym ze była od wersji 320i.

Próbowałem połączyć się inpą. I udało mi się oprócz sterownika silnika. Przy próbie łączenia z dme wyskakuje błąd sys-0010. Zczytałem błędy z pozostałych modułów. Błędy zamieszczam poniżej. Sprawdziłem zasilanie i masy na komputerze (msd 80). Trzy "grube" kable zasilające i trzy masy. Napięcie jest. Sprawdziłem też napięcie przy komunikacji na pinie 1, też jest. Tutaj schemat tych pinów. Z tym że te schematem pinów jest nie do końca poprawny, tam gdzie jest zaznaczona masa jest zasilanie dodatnie, w rozpisce pinów już jest dobrze podane. Schemat https://wiki.obdtuning.de/images/8/8d/BMW_MSD8x.jpg

Piny 1,2,3 to są plusy, 4,5,6 masa. Pin 1 w wtyczce oznaczonej X03 to chyba pin na "wake up" - u mnie jest tam napięcie.

Nie wiem co już sprawdzić dalej. Proszę o pomoc.

DSC

D354 - No message (torque1), receiver DSC, transmitter DME

D355 - No message (torque2), receiver DSC, transmitter DME

D356 - No message (torque3), receiver DSC, transmitter DME

KOMBI - instrumental cluster

A3AF - K-Can Bus off

A3AD - CAN ID 1D0 error: Engine data

A3AE - CAN ID 0AA error: Idle engine speed

A560 - INSTR.CL.: Message(display, shift indicator, 2F3), from DME, DDE PT-CAN, MUE 3 07

A562 - CANSYS: INSTR.CL.: Message(status MSA,308)

JB

9C5E - to jest chyba błąd klimy

Opublikowano
Mój "pomocnik" źle włożył jedną wtyczkę w gniazdo zbiorcze do ecu, przez co piny nie wchodziły w gniazda (wtyczka znajdował się nad nimi). Przy złożonej w całość wtyczce zbiorczej nie było tego za bardzo widać.