Skocz do zawartości

E61 LCI - Dziwne zachowanie asystenta świateł długich.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna jestem jestem posiadaczem BMW 523i Lci, wyposażonego w światła bixenonowe z asystentem świateł drogowych, oraz funkcja doświetlania zakrętów.

Wczoraj podczas szybkiego pokonywania łuku drogi, w chwili kiedy dodawałem gazu włączały mi sie światła drogowe. Pokrętło swiateł było co prawda ustawione na funkcji automatycznej, ale asystent świateł nie był aktywowany z dźwigni ( chodzi o kontrolkę na wyswietlaczu), a sam łuk był oświetlony lampami ulicznymi ( zjazd z autostrady). Dodam, że nastepnego przejazdu dokonałem z wyłączoną w idrive funkcją ,,high beam assist" i swiatł drogowe sie nie zapaliły. W książce nie ma nic na temat takiego zachowania sie swiateł, stąd moje pytanie. Orientuje się może ktoś, czy jest to jakaś funkcja związana z bezpieczeństwem w czasie jazdy, czy może wystepuje jakies zwarcie na taśmie ?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nie zauważyłem u siebie takiego zachowania asystenta. Musisz to bardziej przetestować aby wykryć usterkę, trzeba sprawdzić czy w kompie nie ma jakiś błędów. Jeśli nie machnąłeś przypadkiem w dźwignię i nie wywołałeś tego sam to rzeczywiście dziwne.
Opublikowano
Tez mam wlaczonego w idrive asystenta swiatel drogowych i nigdy mi sie samoczynnie nie wlaczyly dlugie swiatla. Pokretlo od swiatel mam na auto
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Wydaje mi się, że nieświadomie mogłem jednak aktywować asystenta. Ikonka jest mała, ja słabo widzę, więc jest to całkiem prawdopodobne. Tym bardziej, że wczoraj poczytałem instrukcję i wiem już, jak łatwo jest włączyć tę funkcję. Dzisiaj, jadąc do pracy ustawiłem sobie światła na asystencie i zachowywały się podobnie jak w sobotę. Tak więc, wydaje mi się, że zagrała tutaj moja niewiedza.

Jest to mój pierwszy w życiu kontakt z marką, więc chyba muszę się przestawić.