Skocz do zawartości

[sedan] demontaż tylnej kanapy i wycięcie blachy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Może trochę szalony pomysł, ale jestem ciekawy, czy wykonalny. Chciałbym wymontować tylną kanapę w E30 z 89r i wyciąć blachę, która odgradza bagażnik od kabiny. Pytanie jakie się nasuwa: na ile będzie to bezpieczne i co zrobić, żeby samochód nie stracił sztywnościa (może jakieś wzmocnienie wspawać?), a także czy będzie to legalne? W końcu niektóre sedany mają składane kanapy (np. chyba nowsze 3jki), brak blachy i jakoś jeżdzą...

Liczę, że dzięki temu będę mógł przewieźć 2 rowery w środku.

Opublikowano
hmm czy to aby nie osłabi konstrukcji ?? jezeli tak nie jest to mnie poprawcie bo wydaje mi sie ze tylna ścianka w jakims stopniu jednak ma wpływ na sztywność konstrukcji auta :? moze bedzie trzeba zamontowac rozpórke dla wzmocnienia :wink:
Opublikowano
a po co chcesz wyciac ta blache bo jezeli chodzi ci o subufer to mozesz ponawiercac w niej kilka otworow zeby nie oslabic konstrukcji wyciecie calkowite nie jest dobrym pomyslem
Opublikowano

Na pewno zmniejszysz sztywność skrętną tyłu karoserii, bo z tego co pamiętam to sedan z tą blachą ma większą sztywność od coupe z otwieranymi siedzeniami. Jako przykład daje E36 ale jest pewna analogia. Jeśli występowała wersja z składanym oparciem to na pewno była odpowiednio wzmocniona wokół otworu za oparciami.

Można się bawić i wycinać ten otwór a zamiast blachy wspawać dwa zastrzały na krzyż, ale wtedy rowerów też nie załadujesz.

Moim zdaniem zły pomysł i już mniejszym złem byłoby zamontowanie bagażnika na rowery.

Opublikowano
a po co chcesz wyciac ta blache bo jezeli chodzi ci o subufer to mozesz ponawiercac w niej kilka otworow zeby nie oslabic konstrukcji wyciecie calkowite nie jest dobrym pomyslem

Kolega jasno napisal ze potrzebne mu to aby spokojnie przewozic rowery.

Wyciecie tej blachy na pewno bedzie mialo wplyw na sztywnosc konstrukcji jednak przy normalnej jezdzie raczej nie bedzie to mialo wplywu. W razie czego mozesz zrobic jakas rozporke na tylne kielichy i powinno to zalatwic sprawe

Opublikowano

też mi się wydaje, że jak wytniesz, a potem odpowiednio usztywnisz, to nie powinno być większego problemu - zwłaszcza jeśli to auto do normalnej jazdy

zamiast tylnej ściany zawsze można wspawać jakąś konstrukcję - nie koniecznie w kaształcie "X"

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Pomyślę nad tymi rozpórkami. Myślę, że to powinno wystarczyć przy normalnej jeździe. Ew. może wystarczy tylko wymontowanie tylnej kanapy. W bagażniku pod wykładziną na tej blasze można zobaczyć takie plastikowe zatyczki. Czy pod nimi znajdują się śruby mocujące oparcie kanapy?

Opublikowano
Nie przesadzacie z tym za bardzo? Ja mam w E36 składaną tylną kanapę i fabryczną "dziurę" za nimi, i raczej nie ma dodatkowych wzmocnień.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg