Skocz do zawartości

Czy ktoś z Was robił remont skrzyni automatycznej ZF?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Pytanie - tak jak w temacie: Czy ktoś z Was robił remont skrzyni automatycznej ZF? Rozglądam się za E46 w benzynie i nie wiem, czy brać pod uwagę skrzynie automatyczne. Czy wiecie jakie są koszta ewentualnej naprawy takiej skrzyni?

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Śmiało możesz brać automat w pb, zf robił bardzo wytrzymałe skrzynie, wiadomo jak będzie potrzebny remont to trzeba szykować 4-5k.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki. Czyli jednak 4-5k za remont...

Z tego co słyszałem taki automat dzisiaj chodzi świetnie, a za tydzień pada. Albo dzisiaj chodzi świetnie, a jutro wymieniasz mu olej. I nagle okazuje się, że przez ostatnie 300 000km poprzedni januszowi właściciele nie wymieniali tego oleju i nagle skrzynia zaczyna się psuć.

Te 4-5k to pieniądze na dwa komplety opon plus jakieś naprawy. Przy aucie wartym 15 000zł chyba nie chciałbym wydać tyle na taką naprawę.

Opublikowano

no można to diagnozować, jak zmienia biegi, jak rusza, jak się zachowuje podczas przełączania biegów. Jak poczytasz jak sprawdzić skrzynie to jest szansa że trafisz dobrze, ale pamietaj że to nadal leciwa już skrzynia z przebiegami kręconymi przy granicy. Wiec licz że automat ma 300-400tys i nawet dobrze serwisowany może się domagać naprawy.

Przy manualu masz troche łatwiej, sprzęgło, dwumas (rzadko) i jeździ jak nowa, olej to pare złotych wymienić i nic się recznym nie dzieje. Żadne łożyska, czasem jakiś mały wyciek czy 5 bieg nie wraca ale za grosze to sięogarnia.

szukam