Skocz do zawartości

BMW E61 530d 2008 LCI skretny xenon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy i kolezanki mam takie pytanie mianowicie chce wyczyscic soczewki w lampach i nie wiem jak sie do tego zabrac ;) Znalazlem na forum ze mozna wyjac soczewke w zwykłej lamnpie hmm ale co w moim przypadku czy da sie bez demontazu kloszy? Bardzo prosze o porade z góry dziekuje i pozdrawiam ;)
Opublikowano
Soczewki ze skrętnego xenonu nie wyciągniesz z lampy bez jej rozcinania. Pozostało Ci wyczyścić od tyłu wacikami czy tam jakaś delikatną szmatką na drucikach etc.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

Cześć

Ostatnio po oględzinach auta tez zauważyłem ze mój prawy reflektor wymaga czyszczenia od wewnątrz i tez nie za bardzo wiem jak za to się zabrać. Mam Dynamic-Xenon

Zadzwoniłem do pewnej firmy co oferuje pełna regeneracje reflektora chcą 600zł stwierdzili po zdjęciach ze trzeba rozklejając reflektor i dopiero można czyścic.

Dołączę do pytania robił ktoś już taki zabieg ? Czy może istnieje inny sposób by usunąć brud z KLOSZA wewnątrz samemu jakimś domowym sposobem ?

Na moje oko soczewka xenonu jest OK a problem jest z kloszem ogólnie nieciekawie to wygląda.

Opublikowano

Mam polifta nieskretnego i udało mi się wymontować soczewkę.

Ale wcześniej wyczytałem gdzieś, że można zaszyć magnes w szmatkę z mikrofibry. I na jakimś sznurku "spuścić" magnes przez otwór od żarnika do środka klosza. I potem wykorzystując jakiś metalowy element wyczyścić klosz od wewnątrz i soczewkę od strony klosza. Albo odwrotnie, zaszyć metalowy element (np nakrętkę) i poruszać magnesem. Oczywiście wszystko z wyczuciem, wcześniej sprawdzić w innym miejscu czy magnes nie za mocno przyciąga.

Soczewkę od wewnątrz można wyczyścić poprzez otwór od żarnika.

Zostaje jeszcze odbłyśnik, ale chyba też da się pokombinować i dotrzeć do niego szmatką z mikrofibry. Ale delikatnie, żeby nie zniszczyć warstwy odbłyśnika. Chociaż w polifcie nie ma z tym problemu. Odbłyśnik jest odlewany i wartwa błyszcząca nie odchodzi.

Nie trzeba wcale dokładnie tego pucować. Wystarczy lekko przetrzeć nawet suchą szmatką.

Moje auto miało 8 lat i 280 kkm i wszędzie była delikatna, mleczna warstwa.