Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Postaram się dokładnie opisać mój problem. Jest być może banalny , ale dla mnie ważny. :-)

1,5 tygodnia temu rozkręcałem licznik w celu wymiany głośnika. Niestety - "mądry" ja - nie zrobiłem zdjęcia położenia wskazówek przed ich wyciągnięciem... Po kilku próbach udało mi się je ustawić w ten sposób, aby po włączeniu zapłonu ustawione były mniej więcej na 0. Kilka dni było wszystko OK. Po ok 3 dniach wskazówka obrotomierza zatrzymała się po zgaszeniu na ok 500 obr. , ale po następnym odpaleniu wróciła PRAWIE do normy. Więc odkręciłem znów , ustawiłem na 0 , wszystko ok.. Po 2 dniach , czyli dziś , Wskazówka po zgaszeniu jest ok 1 cm ponad 0 , na wolnych pokazuje jakieś 900+ obr a na elektronicznym jest normalnie 830. Do tego podczas opadania ( w przedziale od 1200 w dół ) nie opada płynnie tylko tak jakby się przycina... Na teście zegarów dobrze , wskazówka 'cały czas opada płynnie. Czy ktoś ma jakieś sugestie ? Może wskazówek nie wolno ustawiać ręcznie tylko jakoś je kalibrować ? Z góry dziękuję za pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Prawdopodobnie uszkodziłeś silniczek do sterowania wskazówką przy jej zdejmowaniu lub zakładaniu. Silnik ma w środku przekładnię ślimakową której koło zębate można ukruszyć.

Możesz wymienić ten napęd albo cały licznik (wtedy od razu na wersję HIGH z E90).

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

Opublikowano
Witam ponownie. Od około tygodnia jest spokój.. no tak w 90%.. wskazowka za kazdym razem wraca idealnie na 0 , niby sie nie przycina jakos bardzo jednak przy bardzo lekkim muśnięciu gazu nie rusza się. Aha no i przy wrzuceniu luzu podczas jazdy nie opada do 830 tylko do ok 900. Stabilizuje sie dopiero po calkowitym zatrzymaniu. Ale czy to problem z tym związany- nie wiem.. jest sens cokolwiek jeszcze przy tym liczniku grzebac ? Mogę nagrac jutro filmik ze wszystkimi bolączkami dla zainteresowanych.