Skocz do zawartości

[E39] m62 3.5 przekladka 4.4 skrzynia 5b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Interesuje mnie przekladka silnika z 3.5 na 4.4. Obecnie mam skrzynie manual 5b. Wiem ze taka skrzynia podejdzie do 4.4, bedzie pacac. Ale jak bedzie to wszystko wygladalo z eksploatacja? Slyszalem ze spalanie jest nieciekawe. Moglibyscie mnie naprowadzic, czy jest sens w tym? Pozdrawiam i dzieki Pany :)
Opublikowano

W jakim celu chcesz przekładać 3,5 na 4,4? Jeśli 3,5 padł,a i tak coś musisz wsadzić, to OK, ale jeśli tylko w celu podniesienia mocy, to moim zdaniem za dużo roboty jak na efekt końcowy.

Jeśli pytasz jeszcze o spalanie 4,4, to może sobie w ogóle odpuść. Spalanie jest takie jak podaje producent - od 10 do 20 l / 100km. Nieciekawie jest, jak pali więcej, bo oznacza to jakąś usterkę. Poza tym spalanie to akurat najmniejszy problem w tym aucie ;)

Opublikowano
Tak 3.5 sie skonczyl. Kolego wiem jakie jest doskonale spalanie tych pojemnosci. Ja pytam o spalanie przy polaczeniu silnika 4.4 ze skrzynia 5b. Bo jak ma wynosci przy normalnym uzytkowaniu bog wie ile to oczywsite ze nie wchodzi w gre takie polaczenie. Dlatego pytam jak to wyglada z taka skrzynia. Koszta utrzymania tez znam :wink:
Opublikowano
Nie wiem jakie są dokładnie przełożenia tej skrzyni, ale oczywiście jeśli biegi będą za krótkie, to siłą rzeczy auto będzie więcej paliło, ale i będzie znacznie szybsze (tzn. pod względem przyspieszenia). Natomiast gdyby to faktycznie stanowiło aż taki problem (biegi zdecydowanie za krótkie), to możesz pokombinować z innym dyfrem i w ten sposób "wyregulować" układ napędowy.