Skocz do zawartości

Po odłączeniu aku auto nie odpala, napis CODE na radiu lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam problem z autem.

Generalnie w aucie padł aku i był odpinany, bo byl lcm wymieniany ale wszystko chodzilo po wymianie. No niestety wlasnie aku padl potem i klema byla odpięta. Po naladowaniu aku nagle auto zachciało 4 cyfrowego kodu. Dodam, że wczesniej był też aku odpinany i auto nie wołało o kod. Teraz wyświeetla się na nawigacji napis CODE i można wpisać 4cyferki. Na liczniku też jest napis. Poczytałem, że to mogł poprzednik ustawić ten kod jako pin żeby nie dało się odpalic auta. Niestety nie jestem w stanie go zdobyć. Dziwi mnie że wczesniej odpinałem i było OK. Fakt LCMa zmieniłem i jeszcze nie zrobiłem pustego pliku i mam bledy rzeczy ktorych nie mam w aucie ale auto normlanie chodziło odpalało itp. Co teraz zrobić? Kody 0000 9999 nie działają. Jak zresetować ten kod? Badź go dezaktywować? Mam do dyspozycji inpe i też w tym pakiecie ncs expert bodajże był.

Pozdrawiam

Opublikowano

1. Odłącz akumulator na ok 5min. a następnie podłącz z powrotem,

2. Wejdź do auta i włącz zapłon - na ekranie radia pojawi się czas 10min. i zacznie się odliczać - czekasz te 10min. nic nie rób w tym czasie,

3. Kiedy czas skończy się odliczać i spadnie do zera możesz uruchomić samochód - w przypadku gdy Twój akumulator będzie rozładowany, odpal auto z kabli.

Nie jestem pewien ale reset kodu możesz zrobić gdzieś w ustawieniach radia lub u dealera.

Daj znać czy wszystko zaskoczyło.

Opublikowano
Problem jest taki ze u mnie nie chce odliczac. Odpinalem aku. Odpinalem nawet z kluczem w stacyjce i nic. Nie wiem dlaczego nie odlicza
Opublikowano
Ok, mimo wszystko powtórz procedure i czekaj w samochodzie te 10min. Odmierz sobie na zegarku i spróbuj odpalić, jeżeli to nie pomoże to chyba pozostaje tylko serwis, chyba że ktoś ma inny pomysł.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mateusz dobrze tlumaczy, ta procedura powinna zadzialac, ewntualnie zostawiasz na dluzej bez klemy i musi zaczac odliczac po podlaczeniu. Jesli nie, ncs expert i musisz wykodowac ta funkcje ale nie pamietam w jakim ecu. Albo ews albo ike.
Opublikowano
Zostaje tylko ewentualne wykodowanie chyba. Tylko nikt nigdzie nie podal instrukcji. Nie wiem czy to wplyw mialo ale lcma zmienialem i nie zrobilem pustego pliku ale i tak na nowym auto normalnie odpalalo itp i nie wolalo o kod
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za mało odpowiedzi masz? O jaką instrukcje oprócz podanej pytasz? Wszystko zostało wytlumaczone juz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tego jak poslugiwac sie ncs expert szukaj w dziale diagnoza badz ogolnie w wyszukiwarce. Pelno tego i nie warto tutaj zasmiecac watku. Jesli masz juz taka wiedze to szukaj opcji code w ews badz ike i zrob nicht active.
Opublikowano

Rozwiązałem problem.

Pokolei wpisywałem kod aż w końcu trafiłem. Było to 2767, co najlepsze na youtubie ktoś też wpisywał kod do X5 i okazało się że taki sam miał, więc jak ktoś w X5 napotka takie coś, niech wpisze pierw ten. Może akurat Tobie przyjacielu który czytasz ten post bo masz taki sam problem zaoszczędze Ci kilkania kilka tysiecy :)

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.Jak w temacie tylko że napis code między zegarami(brak navi).Da rade zresetować lub odczytać ten kod Pa Soft-em czy tytlko Ncs Expert?

Auto również po rozładowanym aku nie odpala chyba że odłączy się zegary to odpali ale po ponownym podłączeniu dalej napis CODE i brak reakcji na kluczyk.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...