Skocz do zawartości

[320D]Jak zrobic adaptacje przeplywomierza?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ktos moglby zrobic instrukcje step by step adaptacji przeplywomierza w silnikau M47 DDE 3.0?

Jakim softem? Nie mam dostepu do DIS. Da się inaczej?

Chodzi o kompletna procedure, pomoze ktos?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli to miałeś na myśli przez słowo adaptacja to masz:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=90753

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to chyyyba nie to... :)

z tego co wiem procedura adaptacji przeplywomierza jest dosc prosta. ale nie do konca wiem jak ja przeprowadzic...

adaptacja = skasowanie dotychczasowej adaptacji i nauczenie go od nowa jak ma dzialac?

jest troche informacji na ten temat w sieci, ale niezbyt sie pokrywaja...

Opublikowano

co to za wymysły?

w życiu nie robiłem jakiejś adaptacji przepływomierza, zakładałem nowy jeśli był do wymiany i tyle, potem odpalałem auto i WŁALA !

ta "adaptacja" to jest coś co kiedyś usłyszałem... a mianowicie:

"po tym jak wymienisz przepływkę, musisz się wpiąć komputerem do auta, potem zsumować cyfry z siedmiu ostatnich znaków VIN i tą sumę wpisać w jakiś tam program i nacisnąć ENTER"

:duh:

Opublikowano

taaa nie znasz się ale wypowiesz :)

robi się coś takiego jak adaptacja czyli wgranie nowego softu jak wymieniasz przepływomierz wadliwy na poprawiony. W m47 ten na pompie 136 koni coś takiego się robi. Sam to robiłem po zmianie przepływomierza.

A przy sprawnej przepływce też chyba się da DISem coś tam przywrócić do fabrycznych ustawień czy do zerowych, taki program poteżniejszy niż INPA do BMW.

żadne 7 cyfr sumowanie i wpisywanie.

Ogólnie procedura jest prosta, trwa z 15 minut, ale jest ryzykowna, bo jeśli zawiesi Ci się laptop, braknie prądu w aucie, coś sknocisz to może być gorzej z autem. Nawet się tam przebieg od nowa wpisuje.

Może lepiej autor niech napisze co chce osiągnać i co dokładnie chce zrobić i co dokładnie rozumie przez adaptację

szukam
Opublikowano

to "sumowanie cyfr" to jeden z większych debilizmów jaki w życiu słyszałem...

a co do tej ADAPTACJI to niby po co się to robi ?

Nigdy tego nie robiłem w swoich autach, nigdy.

Opublikowano
Bo E46 przedlift 2l diesel ma wadliwy przepływomierz. Przy wymianie na poprawiony typ trzeba to zrobić bo inaczej auto nie ma pełnej mocy i nie jeździ jak trzeba
szukam