Skocz do zawartości

E46 318i nowy nabytek problem z rozrządem i czujnikami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

witam wszystkich forumowiczów, i od razu mam problem i proszę o pomoc.

Ok. 1,5 msc temu kupiłem w komisie e46 318i 141 km 2003 rok, przebieg 220 000 km. Przez pierwszy msc było bez problemu, żadnych niepokojących dźwięków ani zachowań. Wymieniłem opony, olej i filtr, sprawdziłem na stacji diagnostycznej- prawie wszystko ok, do wymiany przednia tuleja tylniego wahacza.

Problem właściwy:

Jakoś dwa tygodnie temu jadąc trasą nagle poczułem lekkie szarpnięcie, komputer odciął doprowadzanie paliwa oraz zapaliła mi się kontrolka na żółto akumulatora i kontroli trakcji. Zjechałem na pobocze zgasiłem, odpaliłem i wszystko wróciło do normy.

W tym tygodniu przydarzyło mi się to samo, z tym że samochód już nie chciał odpalić. Rozrusznik kręcił ale nie odpalał. Dałem mu odpocząć ok. godzinę, wróciłem odpaliłem przejechałem 100 m i zgasł (wcześniej nie gasł). Przy próbie odpalenia zapaliła się choinka. Scholowałem go do mechanika, podłączyli komputer, wyskoczyły błędy czujników wałka rozrządu i położenia wałka rozrządu. Wymienili jeden czujnik: wałka rozrządu, jeden błąd zniknął ale ostrzegli mnie że prawdopodobnie po wymianie drugiego błędy nie znikną i do wymiany będzie cały rozrząd, koszt ok. 8000 zł.

Pytania:

Jak myślicie czy bez żadnych oznak hałasów rozrząd jest do wymiany?

Co myślicie o cenie 8000 zł za wymianę?

Co byście zrobili na moim miejscu, czy walczyli z komisem, czy płakać i robić?

Przy okazji może polecicie jakiś warsztat w Warszawie, najlepiej okolice Włoch, Ursus, Jelonki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co myślicie o cenie 8000 zł za wymianę?

Cena z bardzo wielkiej d u p y! Nie słuchaj i nie jedź tam więcej.

Opublikowano

Dzięki, też tak pomyślałem dla tego nawet drugiego czujnika u nich nie wymieniam.

Za wymianę czujnika wałka rozrządu krzyknęli 340 zł, a za wymianę czujnika położenia wałka 1200 zł

Opublikowano

Jedz do innego mechanika bo to co piszesz to jakieś żarty są za 8000 zł silnik kupisz i jeszcze ci go założą w tej cenie :mrgreen:

Choć myślę że chcieli cie naciągnąć poszukaj w okolicy u siebie jakiegoś speca od BMW i módl się by poprzedni nie miał racji :cool2:

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Obawiam się, że za te czujniki też Cię dobrze naciągnęli... ale niech się wypowie ktoś bardziej zorientowany w tym silniku. Ja tu widzę na portalu N46 za 2-3 tys z możliwością odpalenia i sprawdzenia, to za 8tys zrobisz przekładke....dwa razy. :roll:

Napisz gdzie ci znafcy-naciągacze, najlepiej w dziale "NIE POLECAM"