Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wutam..

Mam malutki problemik... Mam fele 16" od 5 i oczywiście są na styk z obrysem (ET 20). Zawieszenie mam seryjne i mam obcierki, bo jest za miękkie. Kupiłem więc twarde sprężynki. Okazało się, że to 60/40 :| Nie ma szans założyć takich... Dzwołem do firmy od resorów i sprężyn. Powiedzieli, że na max mogą rozciągnąć ok 4cm. Mam pytanko.. Czy rozciąganie jest bezpieczne i trwałe oraz czy przy 16" i 205/55 mogę trochę zostawić obniżenie? Teraz od brzegu opony do nadkola mam odległość ok dwóch palców...

Człowiek jest jak BMW przy wyprzedzaniu.... szybko odchodzi :D
  • 1 rok później...
Opublikowano

Z tego co pamiiętam to chyba ta firma (na wlocie do Olsztyna od strony Mrągowa) http://www.resory.go3.pl/

Już jeżdżę na rozciągniętych kawałek czasu i ogólnie jest ok, tylko trzeba się liczyć z tym, że troszkę zawsze się ugniotą, nawet AP (takie jak moje), nie ma na to bata. Ale jest ok

Człowiek jest jak BMW przy wyprzedzaniu.... szybko odchodzi :D
Opublikowano

Trzeba jednak pamiętać, że sprężyna ma swoje właściwości... Wytrzymałość, sprężystość itd.

W momencie gdy ją obcinamy lub rozciągamy wszystko się zmienia...

Tak samo w przypadku, gdy chcemy utwardzić sprężynę wkładając gumowy odbój pomiędzy zwoje...