Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich.Jestem tutaj nowy i na wstępie mam problem :? .Mianowicie posiadam bmw 525 tds z 92 roku i zgrzyt jest tego typu,że jak samochód postoi kilkanaście godzin pod górkę to nie mamj mowy o tym żeby go zapalić.Sprawdziłem już pompkę wspomagającą(czy podaje) i jest ok.Wyciągnąłem przewody paliwowe przy filtrze paliwa gdy nie chciała odpalić i było tam sucho(paliwo ściekło chyba).W momencie kiedy kręcę i nie da się odpalić kapie mi z silnika ropa(nie mam pojęcia skąd).Nie zauwazyłem żeby wyciekała ,gdy silnik normalnie daje się uruchomić.Problemu z zapaleniem nie mam np. gdy autko zostawiam z górki.Dziwna sprawa(mechanicy patrzą na mnie jak na idiotę ,gdy mówię w czym rzecz). Pozdrawiam i proszę o pomoc!!!!!!! Edytowane przez Carlos77
Opublikowano

W baku pompa paliwa znajduje się w przedniej części auta, więc być może jak stoidsz pod górkę paliwo zlewa się do tylnej części baku. To by pasowało, do fakty,że gdy stoisz z górki nie ma problemu. Sprawdź, czy problem występuje gdy masz cały, lub prawie cały bak paliwa. A kapanie może być spowodowane problemem z odpływem zwrotnym paliwa to baku. Ale tu już w głębszej technice się nie orientuję!

Pozrawiam.

Opublikowano
Więc już też o tym myślałem.Robiłem próby z pustym i pełnym bakiem paliwa.Ale kiedy pewnego razu mi nie zapaliła,powyciągałem przewody paliwowe z filtra paliwa.Pokręciłem rozrusznikiem i paliwo wyciekło z przewodu.Wiec chyba nie w tym rzecz.Ale dzięki wielkie za pomoc.
Opublikowano
Muwisz kapie z silnika.Sprawdz czy ci spod pompy wtryskowej nie cieknie gdzies moze ktorys oring ci pekł.a na przewodzie masz filterek?jak masz to sprawdz czy ci paliwo sie nie cofa spowrotem
Opublikowano

Miałem ten sa problem w 1,8tds paliwo cofa sie do zbiornika jak stoi pod górke i dodatkowo nieszczelna pompa wtryskowa mu w tym pomaga. Pompka wspomagająca daje paliwo tylko przez pewien okres i jak daleko sie cofnie i wszystko wycieknie z pompy to nie daje rady napompowac go tyle zeby samochod zapalil. Zrób doswiadczenie po staniu pod górkę spróbuj podgrzac swiece kilka razy z rzedu (tak zeby byl ok 5-8 sek na zaplonie - bez palenia i drugi raz) i jak po takim manewrze zapali latwiej (niekoniecznie odrazu) to wstaw zawór zwrotny przed pompe paliwa. u mnie odrazu problem znikł - chociaz pompa dalej cieknie i czeka na uszczelnienie (sezon urlopowy :evil: ) Samochod pali wtedy czy cieply czy zimny od dotknięcia.

mam nadzieje ze pomoglem

e46 318d M47N
Opublikowano
Miałem ten sa problem w 1,8tds paliwo cofa sie do zbiornika jak stoi pod górke i dodatkowo nieszczelna pompa wtryskowa mu w tym pomaga. Pompka wspomagająca daje paliwo tylko przez pewien okres i jak daleko sie cofnie i wszystko wycieknie z pompy to nie daje rady napompowac go tyle zeby samochod zapalil. Zrób doswiadczenie po staniu pod górkę spróbuj podgrzac swiece kilka razy z rzedu (tak zeby byl ok 5-8 sek na zaplonie - bez palenia i drugi raz) i jak po takim manewrze zapali latwiej (niekoniecznie odrazu) to wstaw zawór zwrotny przed pompe paliwa. u mnie odrazu problem znikł - chociaz pompa dalej cieknie i czeka na uszczelnienie (sezon urlopowy :evil: ) Samochod pali wtedy czy cieply czy zimny od dotknięcia. mam nadzieje ze pomoglem
Mam identycznie, wlasnie chce wstawić zaworek zwrotny, ale nie wiem gdzie kupić. Allegro moze byc, ale nie znalazlem nic konkretnego - pomoże ktoś?
Opublikowano
Mi niepomogl zaworek,to wymienilem pompe i wtrysk ktory mi ciekl i paliwko juz nie ucieka i super pali.ale to mnie kosztowało ponad 2000zeta.a zaworek kupowalem w sklepie rolniczym,tam gdzie sprzedaja czesci do traktorow.tak zprzypadu na to trafilem.ogolnie to niewiem gdzie,ale na allegro powinno byc
Opublikowano
ja kupilem fi 8 mm ale na stwardniały oryginalny przewód nie chciał wejsc wiec orazy wymienilem przewód z filtra do pompy 8 mm od gatesa (12 zl mb) i wszystko idealnie. zaworek dostałem w sklepie motoryzacyjnym (ad serwis - sa w całej europie i u nas w kraju koszt 20 PLN) zreszta identyczny jak na allegro - aluminiowy
e46 318d M47N