Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mój poprzedni temat został usunięty, w sumie to i dobrze bo mogę dokładniej określić problem. Dwa dni temu mechanik zmieniał mi płyn hamulcowy, tarcze i klocki z przodu ( czujnik zużycia został stary ), z tyłu przeczyścił i nasmarował szczęki ręcznego, oraz poprzeglądał wszystkie zaciski czy dobrze pracują. Po tych działaniach na desce świeci mi się kontrolka od ABS i zużycia klocków. Czujniki przy wszystkich kołach działają poprawnie. ABS i ASC również działają. INPA pokazuje następujące błędy :

https://ibb.co/fhouma

https://ibb.co/kVFqRa

1. Co mógł spierdzielić że świecą się te kontrolki?

2. Czy kontrolka od ABS może się świecić przez nieumiejętną zmianę płynu, a od klocków zupełnie niezależnie np przez naderwanie któregoś kabelka? Chyba że są one od siebie w jakiś sposób zależne?

Opublikowano
Temat kontrolki klocków zamknięty, uszkodzony czujnik. Ma ktoś pomysł co z ABSem? Czy sterownik mógł paść w taki dziwny sposób, że wszystko działa, ale daje złe info na zegary?
Opublikowano

Kontrolki abs i asc gasną po wykasowaniu błędów? Jeśli tak, to chwilę po ruszeniu znowu się zapalają?

Odczytując prędkość kół w live data w Inpa wszystkie pokazują tą samą wartość do jakiej prędkości?

Opublikowano
Nie gasną po wykasowaniu błędów, nic to nie daje. Czujniki pokazują te same prędkości w czasie jazdy cały czas, nieważne z jaką prędkością jadę
Opublikowano

To chyba raczej przypadek, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Raczej obstawiam, że gdzieś coś nie łączyło na kostkach i przy wymianie czujnika po prostu się ruszyło i działa.

No ale przynajmniej dobrze, że problem rozwiązany.

Opublikowano
To trzymanie hamulca przez 30 sekund kasuje kontrolkę zużycia klocków - tylko tą. "System" kontroli zużycia klocków nie ma nic wspólnego z działaniem ABS i kontroli trakcji.