Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problem z autem ktorym wlasnie jestem w trakcie zakupu. jest to bmw e92 z 2007 roku ktore bylo calkowicie przerobione na replike M3 w 2012roku z zewnatrz a takze wewnatrz. wszystko bylo ladnie pieknie do czasu kiedy mialem juz auto odebrac i wtedy koles mi napisal ze odpalil auto po tygodniowym postoju i zaczely sie problemy

problemy sa nastepujace:

centralny zamek nie dziala- mozna tylko otworzyc auto kluczykiem

niedzialajacy nawiew klimatyzacji

wycieraczki przedniej szyby- czasami sie zalacza ale po chwili staja

moze sa jeszcze jakies problemy ktore nie zostaly zauwazone ale na dzien dzisiejszy wiem tylko o tych 3

sprzedawca auta oddal auto do mechanika (ponoc) specjalizujacego sie w markach niemieckich i auto bylo u nich 2 tygodnie

mechanik probowal znalezc przez te dwa tygodnie uzywana czesc bo okazuje sie ze tylko uzywana bedzie pasowac do tego auta (mechanik stwierdzil ze jak sie kupi nowa to i tak nie bedzie dzialac z innymi podzespolami) ta czesc to ponoc modul komfortu (GM modul?) (wlasciciel powiedzial mi tylko ze jest to jakis HIGH MODUL i niestety nie podal mi zadnych numerow seryjnych

czy ktos mial juz z takimi objawami doczynienia? i czy to faktycznie jest zepsuty modul komfortu?

prosze o pomoc i przepraszam ze tekst nie zawiera znakow interpunkcyjnych ale mieszkam w szkocji i moja klawiatura ich nie obsluguje

Opublikowano

Kolego BMW nie ma czegoś takiego jak modułu komfortu, lecz jest to FRM, odpowiada za światła, przednie szyby i część elektryki, ale nie klimy.

Nie da się go wymienić bez ponownego kodowania.

Kodowanie - konfigurowanie modułu do wyposażenia na podstawie VIN - fabryki.

W sumie jest to bardzo proste, lecz nie wiadomo jak mocno w autku jest namieszane.

Opublikowano

No wlasnie sam niewiem jak bardzo jest namieszane tymbardziej ze jest tam silnik 2.0 benzynowy wiec glowny komputer jest od starego auta czyli 320i msport a reszta czyli wyposazenie takie jak siedzenia, nawigacja itp od M3

Poszperalem troche w necie i znalazlem tak jak mowisz frm footwell modul ktory jest umiejscowiony niedaleko pedalu gazu i odpowiada on za swiatla zewnetrzne ,otwieranie szyb itd

Ale zauwazylem ze jest jeszcze cos takiego jak z ang. "Junction box (JBE)" i jest to modul przytwierdzony zaraz przy skrzynce z bezpiecznikami i ma on glowne oznaczenia takie jak L1, L2, H1,H2 w zaleznosci od zaawansowania wyposazenia w aucie i z tego co wyczytalem to wlasnie ten modul jest odpowiedzialny za wycieraczki klime i centralny zamek.

Tak jak wyzej napisalem to tylko wiedza zaczerpnieta z wyszukiwania w google wiec moge sie mylic bo nie jestem expertem od elektroniki :)

Mam tylko nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mial juz z tym doczynienia bo mam okazje kupic ten samochod o 6tysiecy zlotych taniej teraz w takim stanie jesli sobie sam naprawie ale tez nie chcial bym zeby sie okazalo ze jest to cos co nie da sie naprawic

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Przemyśl dobrze, czy chcesz się pchać w 2.0 benzynę.

Wszystko można zrobić. bo e9z ma prostą elektrykę a schematy masz e necie.

Co do siedzeń z m3 to sam takie mam i podłączenie jest banalne.

Przemyśl 3 razy zakup.

Nie wiem ile cenią takiego przeszczepa

Opublikowano

No autko by mnie wynioslo na polskie niecale 30tys zlotych.

Mechanik ponoc podpinal modul z innego bmw ktorym bylo e90 4 drzwiowe i funkcje wycieraczek i klimatyzacji wrocily tylko nie dzialalo radio i centralny zamek. Jest to zrozumiale poniewaz jak wiadomo te funkcje musialy by byc zakodowane na nowo pod ten samochod

Moje pytanie wiec brzmi czy jak dostane inny modul bedzie mozliwosc zakodowania radia i centralnego zamka pod wyposazenie M3 na nowo bo przeciez nie znam vin numeru od tego przeszczepu M3

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam