Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

W trakcie jazdy, podczas zmiany biegów słychać u mnie dość głośne, pojedyncze stuknięcie z tyłu samochodu, po lewej stronie. Uderzenie jest szczególnie słyszalne i odczuwalne na niskich biegach, przy niskich prędkościach obrotowych.

Stuknięcie jest szczególnie słyszalne i powtarzalne, kiedy wrzucę bieg wsteczny i puszczam sprzęgło - w momencie, kiedy napęd zaczyna "łapać" słychać stuknięcie. Kiedy robię to szybko, kilkukrotnie to słychać za każdym razem.

Inną sytuacją kiedy mogę wymusić stukanie jest wrzucenie wysokiego biegu przy bardzo małej prędkości, tak żeby auto zaczęło się dławić i wibrować - wtedy również słychać charakterystyczne stukanie.

Co ciekawe stukanie jest również słyszalne kiedy jadę na dziurach.

W weekend byłem z tym u mojego mechanika na szybko. Zajrzał pod samochód i stwierdził, że przyczyną jest ciężarek/obciążenie/tłumik drgań, który znajduje się w lewej tylnej części podwozia i stuka o jakiś inny element. Obrócił go i stukanie faktycznie ustało, ale po ok. 100km pojawiło się ponownie. Niestety nie wchodziłem z nim pod samochód więc nie wiem jak ten pechowy element wygląda.

Boje się, że może to być problem ze sprzęgłem albo dwumasą, ale sprzęgło nie powinno stukać na dziurach, prawda?

Z kolei gdyby przyczyną były luzy w zawieszeniu, to nie stukałoby podczas zapinania biegów. Z resztą auto było na stacji diagnostycznej i żadnych luzów nie stwierdzono.

Swoje podejrzenia skierowałbym na luzy na wale, albo jakieś jego podpory, ale na mechanice nie znam się kompletnie.

BMW F21, Silnik: 118i, Skrzynia: Manualna, Przebieg: 85kkm. Rocznik: 2015 więc dość wcześnie jak na sprzęgło (chociaż zależy pewnie jak było użytkowane)

Szukałem informacji na ten temat na forach, ale znalazłem tylko dla E39 i E46, a nowszych generacji nie. Czy ktoś miał podobne objawy?