Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Stosowałem kiedyś ten olej i nie był zły ale to zwykły HC, obecnie od kilku lat leję Valvoline synpower MST C3 5w30 i wg. mnie jest najlepszy ze wszystkich jakie przetestowałem do tej pory a było ich kilka (Motul, LM, Amsoil)
Opublikowano
Stosowałem kiedyś ten olej i nie był zły ale to zwykły HC, obecnie od kilku lat leję Valvoline synpower MST C3 5w30 i wg. mnie jest najlepszy ze wszystkich jakie przetestowałem do tej pory a było ich kilka (Motul, LM, Amsoil)

Czy olej w serwisie BMW to też jest HC ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciężko stwierdzić bo producenci olejów nie chwalą się zbytnio jakiej bazy używają przy produkcji olejów. Na pewno jest mieszanina bazy syntetycznej z HC ale jakie proporcje to nie wiem. Na pewno lepkości 0WX mają więcej bazy syntetycznej niż 5w30. Niemcy i Japonia to jedyne kraje gdzie aby olej nazwać syntetycznym to baza syntetyczna nie może być mniejsza niż 80%, czyli np. jeśli olej będzie zawierał 70% bazy syntetycznej i 30% bazy HC to w tych krajach na butelce będzie napisane że olej jest HC (Technologia syntetyczna) a np. w Polsce będzie to full syntetyk, dlatego jeśli chcesz sprawdzić który zawiera najwięcej bazy syntetycznej to patrz na niemieckich stronach z olejami.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
guzior2 jesteś w stanie sprawdzić tą proporcję bazy w obecnie serwisowym ojeju BMW - Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30 ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
del
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
guzior2 jesteś w stanie sprawdzić tą proporcję bazy w obecnie serwisowym ojeju BMW - Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30 ?

W tym Shellu masz technologię PurePlus czyli wytwarzanie olejów bazowych z gazu ziemnego, niestety nigdzie nie znalazłem informacji o proporcjach.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można wnioskować że po rezygnacji z Castrola nareszcie w serwisach BMW zalewają silniku bardzo dobrym olejem - Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30.

"Opatentowana przez firmę Shell technologia Shell PurePlus, polega na produkowaniu tzw. oleju bazowego stanowiącego podstawę oleju silnikowego, z gazu ziemnego. Dzięki temu olej bazowy jest klarowny, praktycznie pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń znajdujących się w ropie naftowej, cechuje się lepszą lepkością, niższym współczynnikiem tarcia oraz mniejszą lotnością w porównaniu z tradycyjnymi olejami bazowymi grupy II i grupy III."

Więcej tutaj http://warsztatowiec.info/shell-helix-dla-profesjonalistow/

https://moto.wp.pl/shell-helix-dla-profesjonalistow-6036886820746369a

Opublikowano
Witam ja jezdzę na liqui moly 4600 top tec i jest bajeczka a do tego mam jeszcze ceratec tej samej firmy polecam :)