Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam e60 z AFS ( aktywny układ kierowniczy ),który jest niesprawny z przyczyny nie wiem jakiej,szukałem,sprawdzałem w końcu dałem spokój,jest niesprawny i tak jeżdżę.

Przy niesprawnym AFS-ie automatycznie nie działa kontrola trakcji.W związku z powyższym problem mam pytanie : czy można" przekodować "opcje w modułach tak żeby

odłączyć AFS , ale żeby działała kontrola trakcji.( używam NCS EKSPERTA ).

Jak na razie nikt z tych ludzi których pytałem nie może mi pomóc,więc może ktoś z forum ?

Z góry dziękuje i proszę o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedyś po wizycie na hamowni przestał mi działać aktywny układ kierowniczy, wszystkie błędy pokasowane a układ nadal nie działał, dopiero odłączenie głównej wtyczki od pompy wspomagania i ponowne podpięcie rozwiązało problem. Możesz spróbować to zrobić.
Opublikowano

Podobno trzeba wymienić "maglownicę" na zwykłą i coś tam " przekodować",

potwierdzało by to co napisał temsky740

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podobno trzeba wymienić "maglownicę" na zwykłą i coś tam " przekodować",

potwierdzało by to co napisał temsky740

+ DSC (sam sterownik) + zakodowac - ja nie żartuję , kilka miesięcy temu robili tę procedurę

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego mam wymieniać sterownik DSC ?

Bo z twoim nie bedzie dzialac nawec po kodowaniju. To są różne sterowniki, które mają zupełnie inne numery katalogowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozumię z tego ,że wymieniam maglownicę na zwykła i dlatego musze wymienić sterownik DSC ?

Ja wyżej już napisał - dość wyraźnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozumię z tego ,że wymieniam maglownicę na zwykła i dlatego musze wymienić sterownik DSC ?

TAK - WYMIENIC :mad2: :mrgreen:

Opublikowano
Active stering to piękna sprawa jak działa ale widzę, że większość ma z tym problem w tym ja. Może jest w Polsce zakład, który specjalizuje się w naprawie AS?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Active stering to piękna sprawa jak działa ale widzę, że większość ma z tym problem w tym ja. Może jest w Polsce zakład, który specjalizuje się w naprawie AS?

Czy ty w ogóle zadał sobie trudu, żeby napisać w czym jest problem . I jeszcze czekasz na odpowiedź napewno

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nauczyciel taki hmmm...

Problemów w systemie AFS może być bardzo wiele - sterownik, czujniki, okablowanie, układ kierowniczy .

Teraz przeanalizuj swoje pytanie

Może jest w Polsce zakład, który specjalizuje się w naprawie AS?

Mi na niego trudno dac odpowiedz bez konkretow.

Opublikowano
Konkrety są takie, że As nie działa i świecą kontrolki od dsc oraz As po podłączeniu pod komputer wyświetla błąd 614a, kierownica skręca w prawo o 3/4 obrotu a w lewo o 1 i 1/4.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Konkrety są takie, że As nie działa i świecą kontrolki od dsc oraz As po podłączeniu pod komputer wyświetla błąd 614a, kierownica skręca w prawo o 3/4 obrotu a w lewo o 1 i 1/4.

614A - chodzi o silniczke na układe kierowniczym, dokładniej o jego inicjalizacji.

1. Sprawdzić zbieżność i położenie kierownicy.

2. Próbować zrobić inicjalizację.

3. Jeśli inicjalizacja nie przechodzi, to sprawdzać parametry systemu w czasie rzeczywistym i szukać przyczyny, co nie daje zrobić inicjalizację.

Być może są jeszcze błędy , o których ty nic nie mówisz, a które mogą mieć wpływ na inicjację.

Każdy poważny warsztat BMW powinien rozwiązać ten problem. Druga strona medalu - zainteresowanie samego właściciela.

Nie sprzeczam się , wiele warsztatów BMW c hasłami " my niezależny warsztat, jesteśmy na rynku od ponad dziesięciu lat ", w końcu u nich można wymienić tylko klocki i olej . :duh:

Takich trzeba ominąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aso Smorawinski bez zastanowienia chciało wymieniac przekładnie za 11 tys

Nie chodzi o ASO. Są warsztaty, które mogą pomóc. Byłoby pragnienie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacz do działu "Polecane warsztaty" tam ktoś na pewno polecał jakiś serwis i uzupełnij profil bo nawet nie wiadomo z jakich okolic jesteś.