Skocz do zawartości

Zakup X1 F48 - konfiguracje, ceny, podpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten problem dotyczy wszystkich marek.

A tak naprawdę - przynajmniej jeśli chodzi o BMW - i tak w każdym modelu jest bezkluczykowe uruchomienie silnika (działające na tej samej zasadzie co CA), więc tak naprawdę to czy auto ma dodatkowo ComforAccess czy nie - nie ma aż tak olbrzymiego znaczenia (akurat samo otwarcie drzwi jest dla złodzieja najprostsze)...

Jak wspomniał @Vaas - najlepszym zabezpieczeniem jest dobre AC (dobre oznacza nie najtańsze, tylko takie które ma dobre OWU).

P.S.

@Vaas - wyposażenie fajne.

Kiedyś konfigurując auto żony też zastanawialiśmy się nad Sensatec'em, ale ostatecznie stanęło na skórze.

Ciekaw jestem jak się będzie Sensatec sprawował u Ciebie :)

• Odpowiedzi 360
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dokładnie - OWU trzeba dobrze przestudiować :)

@Pe.te - myślę, że Sensatec da radę. Test dotykowy + jazdy przeszedł znakomicie. Mam nadzieję, że przy odpowiednim dbaniu posłuży kilka lat!

Może Ty wiesz coś o podświetlonych klamkach? W konfiguratorze po wyborze Pakietu Convienience/Dostępu komfortowego - podgląd w trybie nocnym ewidentnie pokazuje podświetlenie. Dealer nie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć.

Vaas

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szczegółowej wiedzy w tym zakresie nie mam, bo migracja z F20 na F48 przewidziana jest dopiero za ok. pół roku :mrgreen:

Ale we wszystkich autach, które do tej pory użytkowałem, CA zawsze był w parze z podświetleniem klamek.

Opublikowano
Szczegółowej wiedzy w tym zakresie nie mam, bo migracja z F20 na F48 przewidziana jest dopiero za ok. pół roku :mrgreen:

Ale we wszystkich autach, które do tej pory użytkowałem, CA zawsze był w parze z podświetleniem klamek.

Mam nadzieję, że w tym przypadku będzie tak samo! :)

Opublikowano

Końcowo odpuściłem sobie dodatkowe nagłośnienie i fotele sportowe. Mam tylko nadzieję, że przy pakiecie convenience rzeczywiście będą podświetlone klamki :D

U mnie są podświetlone. Z fotelami sportowymi pewnie będziesz sobie pluł jeszcze w brodę ;) U mnie to akurat był „must have”.

Opublikowano
Masz podświetlenie przy convenience ale bez pakietu dodatkowego oświetlenia? To już mi ulżyło :) A co do foteli - możliwe, że będę żałować. Przesiadam się do X1 z dosyć wysłużonego auta z 2005 roku - i tak poczuję różnicę na plus! Wojtekf, a jakie masz nagłośnienie? Standard czy ulepszałeś coś?
Opublikowano

Jak zlozyles zamowienie dopiero teraz to mozesz jej zmieniac jeszcze przez minimum kilka tygodni; ja ostatnie zmiany wprowadzalem 2 miesiace po zamowieniu :)

Mozesz zastanowic sie jeszcze nad Sensatec; opinie w sieci sa zle szczegolnie jesli chodzi o trwalosc (ale ile w tym prawdy nie wiem)

Co do naglosnienia to ja zostalem przy standardowym (ale tez zastanawialem sie nad czyms lepszym). Ostatecznie jednak znajomy mnie przekonal, ze tak dlugo jak slucham muzyki z radia internetowego / mp3 to nie warto inwestowac w lepsze audio. To fabryczne gra w moim odczuciu dobrze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ostatecznie jednak znajomy mnie przekonal, ze tak dlugo jak slucham muzyki z radia internetowego / mp3 to nie warto inwestowac w lepsze audio. To fabryczne gra w moim odczuciu dobrze.

Hmm... Dla mnie najlepszą opcją słuchania muzyki w samochodzie jest Spotify, zwłaszcza że BMW ma system audio profilowany pod ten serwis.

W wersji premium serwisu Spotify jakość streamingu porównywalna jest do CD - tu już różnicę lepszego audio słychać mocno.

Inna sprawa, że sens inwestycji w wyższy pakiet audio zależy do tego ile czasu spędzamy w samochodzie, gdzie jeździmy, czy wolimy słuchać radia typu TokFM czy muzyki, etc., etc. :wink:

Opublikowano
Masz podświetlenie przy convenience ale bez pakietu dodatkowego oświetlenia? To już mi ulżyło :) A co do foteli - możliwe, że będę żałować. Przesiadam się do X1 z dosyć wysłużonego auta z 2005 roku - i tak poczuję różnicę na plus! Wojtekf, a jakie masz nagłośnienie? Standard czy ulepszałeś coś?

Mam pakiet dodatkowego oświetlenia (563) i podświetlenie klamek jest w tym właśnie pakiecie. Konfigurator pokazuje 0 PLN przy nim, zrezygnowałeś z niego?

Nagłośnienie mam standard, bo już nie chciałem kombinować – moja konfiguracja to demo dealera, teoretycznie by się coś dało jeszcze z audio zrobić...

Opublikowano

A to gorzej z tym dodatkowym oświetleniem - ja w końcu zrezygnowałem, ale przy wybraniu samego pakietu Convenience w konfiguratorze klamki podświetlone :/. Mam nadzieję, że będą. A jak sprawuje się audio standardowe? Daje rade? :)

Vaas

Opublikowano
Nie chcę nikomu psuć radości z nowego auta, ale X1 bez napędu xDrive nie ma sensu.

Też tak myślałem - ale auto będzie głównie toczydłem do pracy/z powrotem. Zależało mi na umileniu drogi w korkach maksymalną dawką bajerów.

A za 2-3 lata nie wykluczam nowej piątki, wówczas X1 przejdzie w ręce narzeczonej :)

@Wojtekf - W spotify premium muszę w takim razie zainwestować :) - opcja streamingu przez BT mam nadzieję dostępna w F48? :)

Opublikowano
Nie chcę nikomu psuć radości z nowego auta, ale X1 bez napędu xDrive nie ma sensu.

Przepraszam ale uważam że to bzdura.

Nie widze żadnej korelacji pomiędzy akurat x1 a napędem na 4 koła.

Oczywiście dobrze mieć ale nie jest to mus i brak nie będzie wpływał na "radość" z jazdy (przynajmniej w moim przypadku) - 99% czasu i tak jeździ się z napędem na jedną oś - chyba że dla kogoś radość z jazdy to fakt że ma się znaczek z xDrive.

Opublikowano
Są gusta i guściki co nie? :D Ja dopiero zaczynam przygodę z BMW więc i na xDrive przy większym "X" na pewno przyjdzie pora! Jakbym kupił sobie max wypas na początku to byłaby mniejsza radość przy przesiadce na nowy/inny model :twisted:
Opublikowano
Poza tym akurat w X1 nie jest to klasyczny napęd xDrive z BMW ale dopędzana Haldexem tylna oś - dla mnie różnica od momentu jak przed paroma laty moja żona została w głębszej kałuży (Volvo z tą "dopędzaną osią) !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście dobrze mieć ale nie jest to mus i brak nie będzie wpływał na "radość" z jazdy (przynajmniej w moim przypadku) - 99% czasu i tak jeździ się z napędem na jedną oś - chyba że dla kogoś radość z jazdy to fakt że ma się znaczek z xDrive.

Powinieneś dodać, że piszesz o X1 (a konkretnie o F48, bo E84 to nie dotyczy) albo o F45.

Czyli o autach BMW z silnikiem umieszczonym poprzecznie - bo w tych modelach xDrive faktycznie przez 99% czasu napędza przednią oś (jak wspomniał kolega @aropi).

Natomiast we wszystkich innych modelach BMW z xDrive napędzane są permanentnie obie osie, gdyż tam rozwiązanie BMW jest semi-stałym napędem (w normalnych warunkach z rozdziałem 60% na tył i 40% na przód - dzięki czemu zachowana została namiastka charakteru prowadzenia RWD).

I szczerze mówiąc - sprawuje się fenomenalnie, na mokrej drodze można trochę naginać prawa fizyki :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
@Wojtekf - W spotify premium muszę w takim razie zainwestować :) - opcja streamingu przez BT mam nadzieję dostępna w F48? :)

Nie wiem czy @Wojtekf korzysta ze Spotify :wink: ale mogę powiedzieć, że przez BT funkcjonalność Spotify jest mocno okrojona.

Pełną funkcjonalność można uzyskać przez Snap-In albo przez kabelek.

Tu napisałem trochę więcej na ten temat:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=103&t=269673&p=2131699p2131699

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Właśnie przez to zrezygnowałem ze Spotify na rzecz Apple Music. To wszystko co opisałeś działa po samym BT bez adaptera i bez "rozszerzonego" BT.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko, że w Apple Music nie ma chyba możliwości aż tak rozbudowanego sterowania aplikacją z poziomu iDrive... (chyba że ostatnio się coś zmieniło)

Samo strumieniowanie muzyki Spotify przez BT działa, mocno okrojona jest natomiast funkcjonalność wbudowana w auto - bardziej zaawansowanymi funkcjami serwisu trzeba sterować z poziomu smarfona.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Są miniaturki, wybieranie playlist, wyszukiwanie utworów itp, nie tylko przód tył jak w spotify..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdyby jeszcze AppleMusic miało lepszą bazę muzyki :wink:

Ale dobrze, że jest alternatywa.

Aczkolwiek dla mnie podłączenie kabelka nie jest problemem - gdyż i tak samochód używam jako ładowarkę.

Opublikowano
Są miniaturki, wybieranie playlist, wyszukiwanie utworów itp, nie tylko przód tył jak w spotify..

Dzięki! Mam jeszcze nieaktywowany okres próbny w Apple Music więc przetestuje. Właśnie zależało mi na "zewnętrznym" źródle muzyki + możliwość sterowania z poziomu iDrive. Są jeszcze jakies inne apki od Apple które w jakimś stopniu są obsługiwane przez iDrive? :)

Opublikowano

Powinieneś dodać, że piszesz o X1 (a konkretnie o F48, bo E84 to nie dotyczy) albo o F45.

Czyli o autach BMW z silnikiem umieszczonym poprzecznie - bo w tych modelach xDrive faktycznie przez 99% czasu napędza przednią oś (jak wspomniał kolega @aropi).

Natomiast we wszystkich innych modelach BMW z xDrive napędzane są permanentnie obie osie, gdyż tam rozwiązanie BMW jest semi-stałym napędem (w normalnych warunkach z rozdziałem 60% na tył i 40% na przód - dzięki czemu zachowana została namiastka charakteru prowadzenia RWD).

I szczerze mówiąc - sprawuje się fenomenalnie, na mokrej drodze można trochę naginać prawa fizyki :wink:

Wynikało to z komentarza który kwestionował radość z jazdy w przypadku kupna nowej BMW więc logika podpowiada, że dotyczyło X1 F48 ; )

Oczywiście stały napęd to fajna sprawa ale nie generalizujmy, że radość z jazdy = stały napęd na 4 koła. Jedni mają radość z jazdy samochodem typu hot hatch, inni cabrio, a inni z BMW z napędem na przednią oś. Twierdzenie ja mam napęd na 4 koła i tylko ja mam radość z jazdy a Ty nie będziesz miał bo kupiłeś model z napędem tylko na przednią oś jest po prostu dziecinne.

Opublikowano

Wynikało to z komentarza który kwestionował radość z samochodu w przypadku kupna nowej BMW więc logika podpowiada, że dotyczyło X1 F48 ; )

Oczywiście stały napęd to fajna sprawa ale nie generalizujmy, że radość z samochodu / jazdy = stały napęd na 4 koła. Jedni mają radość z jazdy samochodem typu hot hatch, inni cabrio, a inni z BMW z napędem na przednią oś. Twierdzenie ja mam napęd na 4 koła i tylko ja mam radość z samochodu a Ty nie będziesz miał bo kupiłeś model z napędem tylko na przednią oś jest po prostu dziecinne.

@ Vaas - fajna konfiguracja. Gratuluje zakupu!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Twierdzenie ja mam napęd na 4 koła i tylko ja mam radość z jazdy a Ty nie będziesz miał bo kupiłeś model z napędem tylko na przednią oś jest po prostu dziecinne.

A ktoś tak powiedział?

W powyższym odniosłem się li tylko do kwestii technicznej napędu xDrive, więc chyba trochę rozpędzasz się z interpretacją...