Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Niestety wczoraj popełniłem książkowy błąd kierowcy bmw - za duża gazu w zakręcie na mokrym. W efekcie zrobiłem bączka i odbiłem się przodem od bariery energochłonnej. Mam rozwalony przedni zderzak i jego sąsiedztwo. Nie mogę otworzyć maski, więc nie mam pełnej wiedzy o uszkodzeniach. Z tego co widać z zewnątrz to mam lekko odgiętą lewą podłużnicę. Po uderzeniu odpaliłem silnik żeby stanąć bliżej barierki. Silnik odpalił bez żadnego problemu, jedynie słuchać było połamany wiatrak. Skrzynia, sprzęgło i hamulce działały normalnie na ile mogłem to ocenić cofając 3 metry. Film ze zdarzenia i zdjęcia zamieszczam niżej.

https://www.youtube.com/watch?v=1ySR2e5OMEk

IMG_5047.jpg IMG_5048.jpg IMG_5049.jpg IMG_5050.jpg IMG_5051.jpg IMG_5053.jpg IMG_5054.jpg IMG_5055.jpg IMG_5056.jpg

Na razie odholowałem auto na parking u znajomego i zastanawiam się teraz co dalej, bo jeszcze nie miałem okazji naprawiać auta po stłuczce. Na początek potrzebuję pewnie jakiegoś warsztatu, który podjąłby się naprawy tej szkody albo chociaż wyprostowania podłużnicy i naprawy reszty karoserii, tak żeby można było resztę części dokupić lub znaleźć na szrocie i zamontować. Mam tylko nadzieję że koszty nie spowodują że naprawa będzie kompletnie nieopłacalna.

Wszystkie porady mile widziane.

PS Ma nadzieję, że w dobrym dziale napisałem. Nie chciałem śmiecić wątku o polecanych warsztaty, w którym juz teraz jest problem ze znalezieniem czegoś konkretnego :/

Opublikowano

Z ojcem coś będę kombinował tylko czekam aż jego znajomy się odezwie czy nam pomoże i użyczy warsztatu. W najbliższych dniach otworzę maskę i przyjrzę się dokładnie jakie są zniszczenia. Wstępne nasze szacunki kosztów naprawy to 5-6k, co przy wartości auta około 17k jest jeszcze znośne.

Zadziwia mnie fakt, że tyle jest w Polsce przekrętów którzy z 3 aut robią jedno a jak zaczałem szukać po necie kto robi takie większe naprawy to nic nie mogę znaleźć. Być może źle szukam :/

Opublikowano
17kola za e36 ?powodzenia przy sprzedazy, chyba ze masz swap na s50 to w cenie silnika, pewnie naprawa bedzie tyle kosztowac ale to calka za ten samochód
Opublikowano
Nie zamierzam sprzedawać tego auta. Na 17k składa się koszt zakupu auta, naprawy, nagłośnienie i ubezpieczenie. Powiedziałbym raczej że powodzenia w kupnie auta w takim stanie jak moje za mniejszy hajs (oczywiście przed stłuczką). No i nie przesadzajmy, że wymiana głównie karoserii z przodu jest całką. Prawy reflektor mam nawet cały, więc z jednej strony to będzie tylko malowanie błotnika. Pojadę na szrot bmw, a w okolicach warszawy jest ich parę, i kupie od kogoś cały przód auta.
Opublikowano
Kolego za 5 tysia zrobisz to ładnie w warsztacie, nic takiego wielkiego się nie stało. Jak ładna to naprawiaj , bo znalezienie drugiej ładnej będzie troszkę trwało . J kupiłem swoja w kwietniu tego roku, a szukałem prawie dwa lata, znalazłem w Niemczech rrginal bez wiejskiego tjjuningu :D :D
Opublikowano
Już powoli sklecam plan działania. Teraz szukam taniej lawety to przewiezienia auta centrum Warszawy-Otwock. Ktoś coś?