Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukając różnych rozwiązań umożliwiających zwiększenie mocy w moim aucie (bmw 20d b47 190KM) w sposob w miarę bezpieczny dla silnika oraz gwarancji na auto, przyszła mi myśl nastepująca:

gdyby kupić drugi sterownik do silnika i na nim wgrać program...

Po pierwsze - program byłby z tych tak zwanych niewidzialnych (patch sum kontrolnych)

Po drugie - punkt pierwszy nie miałby znaczenia, bo przed wizytą na serwisie przepiąłbym sterownik na oryginał

Po trzecie - tak przy okazji po przelożeniu oryginalnego sterownika (przed wizytą w ASO) nie byłoby na nim żadnych śladów "prucia"...

Teraz minusy tego rozwiązania:

jak sie zachowa auto po przywróceniu oryginala w miejsce klona? tj. co z przebiegiem auata i gdzie on się zapisuje? gdzie zapisują się logi pracy silnika?

jakie anomalie mogą mieć jeszcze miejsce przy takich kombinacjach ze sterownikiem - oryginał vs klon?

Czy serwis się zorientuje?

W przypadku zakupu używanego sterownika + program wyjdziemy na poziomie cenowym markowego boxa czyli jakieś 4-5 tys. zł....

Proszę o wasze uwagi w temacie powyższego...

P.S.

Dzis rozmawiałem z jednym z tunerów z Warszawy, który powiedziałam, że box jaki by nie był to daje mocna w d.... DPFowi...(tutaj program jest znacznie lepszy) ponadto BOXA podobno też można wyłapać jeśli się go szuka (tuner stwierdził, że wystarczy na to chwila)....