Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam sie nad instalacja rejestratora jazdy który będzie zamontowany na stałe , któryś z poniższych linków ;

https://www.amazon.co.uk/dp/B01N2GXC25/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1492040824&sr=8-1&keywords=dash+cam+viofo , https://www.amazon.co.uk/d/Car-Vehicle-Electronics/TOGUARD-Recorder-Rotating-G-Sensor-Recording/B01M9DG2A0/ref=sr_1_sc_2?ie=UTF8&qid=1492040126&sr=8-2-spell&keywords=dashcam+tougard

W zwiazku z powyzszym bede musial przeprowadzic kabel pod podsufitka, z tego co zauważyłem z podszybiem nie będzie problemu, jest tam spora luka i miejsce na upchnięcie kabla.

Ale jak pociagnac dalej to ustrojstwo pod podsufitka/obiciem słupka A i dalej w dół pod schowkiem, ma ktos moze jakas instrukcje demontażu podsufitki etc albo pomysł na to jak to zrobić ?

p44ahXld_o.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Rozważ podłączenie w okolicach modułu FZD (centrum sterowania dachu).

Znajdziesz tam wszystkie wymagane zasilania.

Ja w ten sposób zawsze podłączam "Janosiki" i rejestratory klientom.

Mniej rozbierania i kombinacji.

Opublikowano
Rozważ podłączenie w okolicach modułu FZD (centrum sterowania dachu).

Znajdziesz tam wszystkie wymagane zasilania.

Ja w ten sposób zawsze podłączam "Janosiki" i rejestratory klientom.

Mniej rozbierania i kombinacji.

Nie no, super pomysł bo pozbywam się problemu ciągnących się kabli, tylko jak to zrobić, szczególnie jeśli te urzadzonka mają zasilanie od zapalniczki?

Rozumiem że kabel zasilający jakoś tam podlacze, w planach mam jeszcze podłączenie laser interceptora nie będzie to kolidowało, jest jakiś przykładowy link z jakakolwiek instrukcja podłączenia ?

p44ahXld_o.jpg
Opublikowano

No chyba powoli dochodzę do tego i powiem szczerze że dla mnie jako laika podpięcie się pod ten moduł FZD może być ciężkie(pomimo tego że wydaje się to być najprostsza metoda), bo trzeba wiedzieć jak, gdzie i co, poniżej znalazłem linki DIY do takowego domniemam połączenia, może się komuś przydadzą ;

http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1183385 , http://f80.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1026319 , http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=974007 .

Generalnie kamerkę chciałbym zainstalować do tygodnia czasu przed wyjazdem do PL, a więc samemu będzie ciężko, zwłaszcza że człowiek jest cały czas zabiegany i ma mało czasu, gdyby nie zależałoby mi na instalacji przed podróżą to pewnie oddałbym to chłopakowi który będzie mi instalować L.I .

No i właśnie tu mam zagwozdkę czy w podróży oprzeć się na kamerce w telefonie a instalacje właściwej kamerki pozostawić specjaliście czy może jednak spróbować samemu metodą o której myślałem od samego początku bo znalazłem filmek podobnej instalacji ?

.
p44ahXld_o.jpg
Opublikowano
Ściągnij uszczelkę z wnęki drzwi. Przydają się też plastikowe narzędzia do rozbierania wnętrza samochodu. Nie mam pojęcia jak się to fachowo nazywa.
Opublikowano
Ściągnij uszczelkę z wnęki drzwi. Przydają się też plastikowe narzędzia do rozbierania wnętrza samochodu. Nie mam pojęcia jak się to fachowo nazywa.

...Ściągacze, mam zestaw od dawna , przydaje się baardzo :wink: , ostatnio gdy zmieniałem obudowy lusterek 5 minut i obudowy były zmienione, z tą uszczelką tak myślałem, mam nadzieje że nic tam się nie urwie tylko jest ona standardowo demontowalna jak większość uszczelek.

Kamerka już zamówiona jutro lub pojutrze przyjdzie i z tego co widzę to powinien być szybki montaż, możecie się śmiać ale przed zakupem auta jak i do tego tematu nie zdawałem sobie sprawy że w BMW jest tak sprytnie zamontowane gniazdo zapalniczki pod schowkiem :cool2: , normalnie niezły bajer ale za to jak przydatny :8)

p44ahXld_o.jpg
Opublikowano
Nie miałem czasu się w to bawić. Mi jakiś czas temu na życzenie w ASO przeciągneli kabel do montażu rejestratora w słupku z wyjściem obok lusterka wstecznego. Nie pytajcie się o cenę usługi. :duh:
Opublikowano
Nie miałem czasu się w to bawić. Mi jakiś czas temu na życzenie w ASO przeciągneli kabel do montażu rejestratora w słupku z wyjściem obok lusterka wstecznego. Nie pytajcie się o cenę usługi. :duh:

A widzisz trzeba było poczekać na kolegów z forum to by pomogli i samemu taniej, a do tego jest satysfakcja :wink: , ja właśnie zainstalowałem kamerkę metodą z filmiku, w PL może chłopak z bmw przy instalacji innego urządzenie podłączy mnie bezpośrednio do wspomnianego modułu FZD .

Ale to raczej groszowe sprawy, choć nie jestem pewien czy tak zrobię bo przeciągnięcie kabla do zapalniczki po schowkiem wygląda w sumie spoko, aż jestem zdziwiony jak mi to szybko poszło, nawet uszczelki nie trzeba było ściągać bo pod nią jest dosyć duża luka umożliwiająca wsadzić kabel pod obicie, także kabel w ogóle nie ma wpływu na położenie uszczelki.

Jedynie co to widać kawałek w miejscu w którym kabel wychodzi spod uszczelki w okolicach pod schowkiem, a dalej to też banał wszystko się ładnie schowało, także na ten moment jestem zadowolony

p44ahXld_o.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie przód i tył już zamontowany i działa. Zasilanie jest z zapalniczki w bagażniku jednak chcę wpiąć się w jakiś bezpiecznik. Wie ktoś może jak nazywa się po Polsku i gdzie można kupić coś takiego:

51sMnDK6CNL._SX425_.jpg

Mogę kupić na eBay ale wolałbym w PL zamówić.

Planuję takiego piggy backa + http://www.wideorejestratory24.pl/adapter-zasilania-vico-power-plus w bagażniku przy fuse box.

Opublikowano
Dzięki :) Teraz tylko kwestia namierzenia odpowiednich bezpieczników.
  • 4 lata później...
Opublikowano

Szukam miejsca gdzie mogę się podpiąć z wideorejestratorem w F31 .

To gniazdo pod schowkiem pasażera było by niezłe bo nie trzeba w nic ingerować ale raczej odpada bo tam jest cały czas napięcie a ja potrzebuję plusa po stacyjce. Zastanawiam się czy czasem z lampki nie dałoby rady skorzystać ?

7ce6deb8fedf1173med.jpg

Może ktoś brał takie zasilanie w miarę mało inwazyjny sposób i coś podpowie ?

Opublikowano

Pod schowkiem nie masz cały czas napięcia.

Znika ono jakieś 8 min po zamknięciu pojazdu. Miałem tak podpięty wideorejestrator w F30 2015LCI.

O ile dobrze pamiętam jak mierzyłem to było właśnie 8 minut.

No chyba, ze przed LCI było inaczej. Ale może właśnie zmylił Cię ten dłuższy czas wygaszania. Proponuję sprawdzić.

Opublikowano
Pod schowkiem nie masz cały czas napięcia.

Znika ono jakieś 8 min po zamknięciu pojazdu. Miałem tak podpięty wideorejestrator w F30 2015LCI.

O ile dobrze pamiętam jak mierzyłem to było właśnie 8 minut.

No chyba, ze przed LCI było inaczej. Ale może właśnie zmylił Cię ten dłuższy czas wygaszania. Proponuję sprawdzić.

No właśnie po napisaniu postu sprawdziłem jeszcze raz i po jakimś czasie rzeczywiście zasilanie znika w tym gnieździe.

Podłaczę tam rejestrator żeby nie kombinować zbyt wiele . :cool2: