Skocz do zawartości

Zegary, ok czy nie ? baterie do wymiany ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam taki problem z zegarami, no chyba, że to nie jest problem...

Ekonomizer pracuje normalnie tylko podczas jazdy, na postoju idzie na maksa, zaraz po zapaleniu też. Czy to jest dobre wskazanie ?

Jakiś czas temu pracował mi trochę skokowo obrotomierz, ale teraz jest w porządku :/ Naczytałem się o zegarach więc od razu sprawdziłem napięcie na akumulatorkach i jest prawidłowe, bodajże 3,1V.

I jeszcze pytanie... Czym te aku lutować ? Bo na zwykłą słabą oporówkę nie dało rady (elektrody aku nie chwyciły lutu), jestem elektronikiem także pewną wprawę mam jak coś.. pozdrawiam

Opublikowano
Ekonomizer pracuje normalnie tylko podczas jazdy, na postoju idzie na maksa, zaraz po zapaleniu też. Czy to jest dobre wskazanie ?

Poniżej 20 km/h - a więc tym bardziej na postoju - wskazówka ekonomizera zawsze wędruje na koniec skali.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Też miałem problem z lutowaniem tego typu akumulatorków, bo grzać ich za bardzo też nie można i w efekcie pojeździłem trochę po sklepach i można spotkać wersje z nóżkami (różne pojemności napięcie 3.6V).
Opublikowano

ja te akumulatory lutowałem malą lutownica stacjonarną (taka która caly czas jest nagrzana) o grocie podobnym do śrubokręta (moc ok 120W) aku przed lutowaniem należy dobrze przetrzec grubym papierem ściernym (miejsce lutowania) tak aby pozbyć sie troche warstwy wierzchniej, ponieważ do niej nie chce sie lapac lut. Na przeszlifowane miejsce dawalem kilka kropel FOSOLU bądz kwasu solnego (wybór nalezy do ciebie ale polecam fosol - mniej zanieczyszczeń). Samo lutowanie powinno polegać na chwilowym rozgrzaniu tylko lutowanej powierzchni mocno razgrzanym grotem i pzytrzmaniu dopuki nie chwyci cyna. Wazne aby aku owinąć czyms co odprowadza cieplo. Skoro jestes elektronikiem chyba nie musze przypominac ze powierzchni lutowane przydałoby sie wczesniej zabielić (pokryc cienką warstwa cyny - przynajmniej nózki, które chcesz przylutowac)

u mnie dzialalo to przez 6 lat i pewnie jeszcze dziala:)

e46 318d M47N