Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Jestem tu nowy. Ostatnio się zastanawiam jaki samochód se kupić po powrocie z Niemiec(jadę na pół roku do pracy). Biorę pod uwagę Audi,BMW i VW. Będę miał ok 5000 euro. Pytam się was jako fachowców od BMW jaki model wybrać. Jeżdżę raczej na krótkich odcinkach i raczej w mieście. Lubię ostro ruszyć ze skrzyżowania, ale lubię też komfort. Klima to p0dstawa. Chodzi mi o samochód który by mię nie pozbawił całych oszczędności (drogie części, dużo pali), ale też chcę czuć frajdę z jazdy. Dzięki wszystkim którzy mi pomogą. Edytowane przez macblack
Opublikowano
BMW to nie są auta dla tych ktorzy chca miec spalanie w granicach 8l/100km ani gdzie amortyzator kosztuje 70zł więc raczej się mocno zastanow. Moze skoda favorit albo opel corsa ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No przypuszczam, że koledze chodziło o "nowy" w jego posiadaniu, a nie "nowy" fabrycznie.

BMW - jak najbardziej, możesz kupić młodsze auto, na przykład którąś z "trójek" E46, zapłacić więcej, ale mieć młodsze auto. Możesz też zapłacić tyle samo, ale kupić odrobinę starszą na przykład "piątkę" E39.

Ekonomia? - hm... ja uważam, że części nie są drogie (chyba, ze kupujesz WSZYSTKO w ASO), a spalanie... małe, jak dorwiesz 316 i będziesz jeździł delikatnie, albo spore, jak dorwiesz M5 :) To zależy od stylu jazdy, albo tani emeryt albo szybki sprinter.

Kai
Opublikowano
No przypuszczam, że koledze chodziło o "nowy" w jego posiadaniu, a nie "nowy" fabrycznie.

jasne, ale skoro "nowy" w tytule watku to ... ;-)

zh
Opublikowano

No faktycznie, macblack moze zmien tytul topica, bo jednak o nowy samochod Ci chyba nie chodzi ;).

Za 5 tys EUR mozesz kupic:

- E36 w bardzo dobrym stanie

- E39 w stanie nieco zuzytym.

Polecalbym te pierwsza opcje, model 323i, jezeli chcesz miec rozsadny kompromis miedzy osiagami a spalaniem.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

oczywiście nie zapominajmy o TDS-ie :roll2:

kompromis miedzy kosztami a osiągami, oczywiście jeśli interesuje Cię też diesel

Opublikowano

Za tę kwote poszukałbym E36 z okolic '98. Jeśli chodzi o osiągi to moim zdaniem od 320 w góre. Ja mam 316 i troche mu brakuje powera, jeśli chodzi o speed to żałuje, że nie wyszukałem sobie 320 lub 323. Natomiast wyposażenie mam prawie pełne (nie ma skóry i bocznych poduszek) i narzekać nie mogę. Tak więc doradziłbym E36 320 lub 323.

Pozdrawiam i udanych łowów :)

Opublikowano

Witam.

Dlaczego chcecie kupować 320, najlepszym silnikem 6 cylindrowym jest 328, nikt mi nie powie, że pali więcej od 320, czy 323. Model 323 (2.5), jest tylko o 300 cm3, mniejszy od 328 i myślicie, że będzie palił dużo mniej, nie prawda. Kto kupił raz 328 wie o czym mówię.

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano

Ujmę to inaczej. Będę miał 5000 euro minimum, wyjeżdżam we wrześniu, wracam gdzieś koło kwietnia. Proszę o radę w celu wybrania modelu. Może być na ropę jaki na beznzynę ważne by mieścił się w spalaniu miejskim w 12 litrach. Ważne też by był dość dynamiczny(lubię od czasu do czasu poczuć większą dawkę adrenaliny) i o opinie jak to się odnosi do rocznego utrzymania w sensie opłat. Z góry dzięki.

P.S.

Temat już zmieniłem. Oczywiście że chodziło mi o używany.

Opublikowano
Witam.

Dlaczego chcecie kupować 320, najlepszym silnikem 6 cylindrowym jest 328, nikt mi nie powie, że pali więcej od 320, czy 323.

Ja Ci powiem. Oczywiscie, ze 328i pali srednio wiecej, niz 320i, co NIE ZNACZY, ze NIE MOZNA zmusic 320i do spalania na poziomie 328i.

Ale po miescie, przy normalnej jezdzie, 328i pali zauwazalnie (ok 1,5-2 litry/100 km) wiecej. A najlepszym silnikiem szesciocylindrowym jest M-power :mrgreen: (nawiasem mowiac, tez nie pali jakos specjalnie przerazajaco).

Co do wyboru samochodu - macblack, jezeli chcesz miec po miescie spalanie rzedu nie wiecej niz 12 litrow na 100 km, to E36 318 IS (140 km w odroznieniu od 318i - 115 km) bedzie Ci palil ok 10,5-11 litrow.

Rzedowe szostki beda palily troche wiecej - 320i pali mi ok 11,5 litra po miescie, 323i pewnie podobnie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Moze skoda favorit albo opel corsa ?

No to doradziłeś koledze :duh: :twisted2:

Z mojej strony moge polecić BmW E39 - 520i - dla mnie super,chociaż spore grono forum twierdzi że 150 ps-ów to za mało.Sprawdź,przejedź się i wybierz.

Pozdr.

BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
co sądzicie o 525 tds ile pali i jak ma się do opłat?

trasa: 6-8,5

miasto: 8-15

wszystko od nogi zalezy

zakladajac 6 i 8 byloby super

zakladajac jednak ze sie kiedys sypnie np pompa, turbina itp to ... moze to byc drogie auto

ja jednak jestem zadowolony choc dolozylem juz 11 tys euro ;-)

zh
Opublikowano
Moze skoda favorit albo opel corsa ?

No to doradziłeś koledze :duh: :twisted2:

No bo wybacz jak slysze BMW tanie w utrzymaniu. BMW nie sa tanie w utrzymaniu i koniec. Kto z nas jezdzi na minimalnym spalaniu mozliwym do osiagniecia przy danej konfiguracji silnika pod maska w jezdzie stylizowanej na dziadziusia emeryta z pinglami 10 dioptri ? :) Wiekszosc albo jezdzi tak na srednim dopuszczalnym albo na maksymalnym dopuszczalnym spalaniu. Ja nie widze sensu qpowania np. e36 328i do jazdy codziennej jesli ktos nie lubi jezdzic "szybciej" , czasem przyspieszyc w sensownym tempie itp. Na poczatku post wygladal tak a nie inaczej wiec taka odpowiedz padla dopiero dalej dowiadujemy sie ze spalanie 12l/100km jest do przyjecia. Moja propozycja wobec tego jest - e34 525i 24V albo ten sam motor w e36 - moze cabrio nawet ? Za e34 przemawia to iz natluczono tego mase i czesci sa ogolnodostepne, duzo zamiennikow dobrej jakosci, wszystko raczej na miejscu itp. E36 no w sedanie to jest nieporozumienie (przepraszam wszystkich wlascicieli takiej opcji :) wiec pozostaje tylko coupe i nie 1.8 bo to zupelnie nie jezdzi. Od 323i w gore. Udanych zakupow.

Opublikowano
Ujmę to inaczej. Będę miał 5000 euro minimum, wyjeżdżam we wrześniu, wracam gdzieś koło kwietnia. Proszę o radę w celu wybrania modelu. Może być na ropę jaki na beznzynę ważne by mieścił się w spalaniu miejskim w 12 litrach. Ważne też by był dość dynamiczny(lubię od czasu do czasu poczuć większą dawkę adrenaliny) i o opinie jak to się odnosi do rocznego utrzymania w sensie opłat. Z góry dzięki.

P.S.

Temat już zmieniłem. Oczywiście że chodziło mi o używany.

Skoro wyjazd dopiero za 1,5 miesiąca a zakup najwcześniej za 9 to... chyba nie ma o czym mówić. Rób tak by mieć tą pracę; zrob coś by teraz zarobić; auta stanieją; benzyna za 9 miesięcy może kosztować 6 zł ropa 5zł a może 3zł... wszystko się może zmienić; do tego czasu mogą wprowadzić opłatę ekologiczna*; to Polska...

* - to opłata na rzecz rządu by wszystkim było dobrze i żeby rząd mógł zmieniać auta co 20kkm (auto prosto z salonu jest bardziej ekologiczne).

To jest konieczność bo rząd musi mieć ładne auta żeby było Nam obywatelom dobrze.

Pozdrawiam

Opublikowano
wszystko się może zmienić; do tego czasu mogą wprowadzić opłatę ekologiczna*; to Polska...

* - to opłata na rzecz rządu by wszystkim było dobrze i żeby rząd mógł zmieniać auta co 20kkm (auto prosto z salonu jest bardziej ekologiczne).

To jest konieczność bo rząd musi mieć ładne auta żeby było Nam obywatelom dobrze.

Nie ma obawy, niech sobie wprowadzają opłaty ekologiczne, Polak potrafi- są stare i dobre sposoby typu przeszczep, składak itp.

Skoro Rząd oszukuje i kradnie (przykład: akcyza) to niech się nie spodziewają że szary obywatel będzie uczciwy i będzie się dawał wycyckać z każdej strony. Przecież przykład idzie z góry...

Pozdrawiam

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano
wszystko się może zmienić; do tego czasu mogą wprowadzić opłatę ekologiczna*; to Polska...

Nie ma obawy, niech sobie wprowadzają opłaty ekologiczne, Polak potrafi- są stare i dobre sposoby typu przeszczep, składak itp.

Skoro Rząd oszukuje i kradnie (przykład: akcyza) to niech się nie spodziewają że szary obywatel będzie uczciwy i będzie się dawał wycyckać z każdej strony. Przecież przykład idzie z góry...

dokładnie. wiele razy juz to pokazaliśmy

Pozdrawiam

:clap:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
OK Poczytałem trochę i chyba się zdecydowałem. Przywiozę jeśli to jeszcze będzie możliwe (akcyza) w przyszłym roku 328 w budzie e39 i zobaczę jeśli wyrobię na bęzynę to zostawię a jeśli nie to zagazuję ale będzie to najlepszy system z możliwych. będzie więcej kasy niż myślałem z pracę tam więc będzie mię stać. Dzięki za wzselkie uwagi dzięki wam zrozumiałem wiele rzeczy i odezwę sie we wrześniu jak podłączą mi (mam nadzieję ) internet
Opublikowano
328 w budzie e39

To będzie jakiś składak mega swap? :twisted2:

Dobre!! :D :D :D Nieraz jak padnie jakiś tekst na tym forum to normalnie jestem zmiażdżony haha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
Sorki za błąd oczywiście e46 328i chociaż może być mniejsza ale będę szukał 328 i nie za 5 tys tylko więcej. Najarałem się i kupię taki cel mam. A jestem z tych co cele swe osiągają. Złośliwość niektórych forumowiczów se daruję (mają rację też bym tak zareeagował hehe)sam się ubawiłem z tego co napisałem wcześniej.
Opublikowano

Życzę koledze jak najlepiej jednak moim zdaniem troche smieszne jest takie planowanie ( w zasadzie planowac trzeba , ja tez planuje ) ale bardziej takie proszenie o pomoc w doborze auta zwlaszcza ze kasy jeszcze NIMA i "prawdopodobnie" bedzie za 9 miesiecy :P Kolega mowil o 5.000 E a później że jednak pieniążków będzie wiecej... ( hehe, tam też trzeba coś zjeść i pomieszkać a wiem co ile tam kosztuje dlatego raczej w drugą stronę bym obstawiał... ) Z resztą bardzo dobrze wiesz czego oczekujesz od samochodu... o kosztach utrzymania , spalaniu, ubezpieczeniu itd mozesz poczytac na forum... dlatego sam pod siebie najelpiej indywidualnie dobierzesz samochód... i z pewnością nic nie wniesie opinia jednego czy drugiego z kolegów forumowiczów "kup 2,8 bo inne to nie jeżdżą" czy też "bierz 1,6 bo ja mam taką i to niesamowita strzała.." Każdy w innych kategoriach ocenia i przeważnie jest tak że każdy lubi pochwalić to co obecnie ma by poczuć jeszcze lepiej wartość swojego wypucowanego sprzętu... a także swojej własnej decyzji... Pamiętaj jednak że sam zakup to nie wszystko, podstawą jest to by później mieć za co zalać i nie płakać na stacji benzynowej że wczoraj tankowałeś za 20zł a dzisiaj znowu się żyd zapalił... po przyjeździe i zakupie za pieniążki które TAM zarobisz będziesz musiał TUTAJ umieć zarobić na paliwko, filtry, elemnty cierne, łożyska, płyny i mase innych rzeczy które będzie trzeba systematycznie wymieniać... (zwłaszcza że do BMKI wlewa się wiecej niż oplowskie 4L oleju) :) dlatego jeśli nie masz na razie stałej dobrze płatnej pracy może warto było by zainwestować w coś wymagającego mniejszych wydatków... np. Opel Astra II (98,99,2000) spokojnie w tej cenie kupisz...młodsze, tańsze części, węższe gardło :)

(U młodych ludzi (mimo że sam dopiero 20sto latkiem jestem) bawi mnie to że bardzo często stosują metodę "zesraj się a pokaż sie" a zwłaszcza to że patrzą na to by oznajmić całemu światu "STAĆ MNIE" (często na 15-20 letnią beemkę , audi czy mercedesa ) ale JA MAM :) ( z resztą może stać pod blokiem, ale ja mam :)

(Rozne modele BMW jeszcze calkiem niedawno byly wyznacznikiem dobrobytu... świadczyły o zamożności... dobrej sytuacji majątkowej... wielu ludzi zapomina o tym że np. modele E36 (mnie samemu taka ciągle chodzi po głowie) to nie są już nowe E60 i nie koniecznie muszą mieć amatorów tylko w śród BOGATYCH ludzi...

Dlatego mentalność ludzka strasznie mnie śmieszy gdy np. zajedziesz do mechanika i on tylko usłyszy że to BMW , nawet nie oglądając auta szepnie CI MAGICZNĄ kwotę za dokręcenie 2 śrób (robota taka sama jak przy oplu czy fordzie ) tylko dlatego że jest to BMW...

Kolego przywieź dużo pieniążków :)

Życzę powodzenia na wyjeździe do rajchu i obyś z dala się trzymał od polskich, ruskich i tureckich (tu w zasadzie lepiej niż z polakiem) zleceniodawców :)

Cele w życiu trzeba mieć, spełniać je "systematycznie", sam z resztą nie mam marzeń bo bardziej traktuje to wszystko jako coś co jest w zasięgu ręki... trzeba tylko odważnie i pewnie siebie się po to wychylić...

Na marzenia przyjdzie czas... Gdy sędziwy wiek przyjmie mnie do bram swoich , marzyć będę mogł o młodości i zapale tym sprzed lat, który dawał mi siłę by twardo "stać na nogach" moich...

Pozdrawia...

by 6styZmysł - SmoG...