Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema wszystkim jestem tutaj nowy.

Mam następujący problem z moim Bmw, które świeżo kupiłem,

Przy odpalaniu na zimnym kiedy postoi przynajmniej 12h w taki sposób auto się uruchamia; skaczą obroty, trzęsie autem i słychać szuranie z pod maski. Po kilku sekundach silnik chodzi równo, nie trzęsie a szuranie czym wyższa temp. silnika, staje się co raz to mniej słyszalne. O co chodzi? Dodam jeszcze że według poprzedniego właściciela samochód jest świeże po wymianie świec i sterownika. I dzieje się tak kiedy auto na prawdę dużo godzin stało nie odpalane. Przy kolejnym odpaleniu zaraz jeszcze raz nie ma tych symptomów takich jak po postoju kilkugodzinnym.

https://m.youtube.com/watch?v=ezhmvOYpzo0

Opublikowano

Podepnij pod komputer, sprawdź błędy, odczytaj parametry. Automat czy skrzynia manualna?

Z filmiku można tylko wróżyć: pompa CR, wtryski, konwerter?

Opublikowano

Skrzynia automatyczna.

Komputer pokazuje tylko:

1. Błąd miernika oleju silnikowego

2. Błąd przepływomierza powietrza

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale dodam jeszcze ze samochód jest po chip'ie i ma wyciętego dpf.

Podczas odpalania na zimnym ogromna chmurę z rury wydechowej wypuszcza koloru szarego.

Opublikowano
Na początek odepnij przepływomierz i odpal, jak silnik będzie całkiem zimny. Jeśli nie będzie poprawy, a raczej nie będzie musisz zrobić "live data". Stawiam na problem z ciśnieniem paliwa, ale bez odczytu parametrów nic więcej doradzić ci nie mogę.
Opublikowano

Powiem tak, zobacz jaki masz płyn hamulcowy w aucie, jak ciemny to na bank nikt nie wymienił świec i sterownika bo skoro Janusze pozydzili 25 zł za płyn to tym bardziej nikt nie kupował sterownika za 280 zł i 6 świec gdzie jedna kosztuje ponad 50 zł, a wymiana zajmuje sporo czasu i wiąże się z ryzykiem urwanie świecy

Twoje objawy są identycznie jak kiedyś moje, moje auto tak samo się zachowywalo ale w temp -10 /-15 i w dodatku dymilo przez chwile, wymiana świec na nowe będę i sterownika jak ręką odjąć, -15 / -20 tył i od razu rowno chodzi bez żadnych zaklocen

Opublikowano
Powiem tak, zobacz jaki masz płyn hamulcowy w aucie, jak ciemny to na bank nikt nie wymienił świec i sterownika bo skoro Janusze pozydzili 25 zł za płyn to tym bardziej nikt nie kupował sterownika za 280 zł i 6 świec gdzie jedna kosztuje ponad 50 zł, a wymiana zajmuje sporo czasu i wiąże się z ryzykiem urwanie świecy

Twoje objawy są identycznie jak kiedyś moje, moje auto tak samo się zachowywalo ale w temp -10 /-15 i w dodatku dymilo przez chwile, wymiana świec na nowe będę i sterownika jak ręką odjąć, -15 / -20 tył i od razu rowno chodzi bez żadnych zaklocen

Ja pier.... co za teoria . Dawno takich głupot tu nikt nie pisał . Jak bedzie uwalony sterownik świec to bedzie błąd wszystkich świec .podpiac komputer i sprawdzić .

Opublikowano
Swieczki może i ma uwalone ,czy sterownik ,ale gwarantuję wam ,ze przy dobrej kondycji silnika ,odpali w tych temperaturach bez nich.odłącz na próbę przepływomierz,ew parametry.