Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z klepaniem zimnego motoru. Gdy silnik jest zimny mocno klepie, później w miarę nagrzewania klepanie wycisza się jednak nie ustaje do końća. Klepanie jest miarowe z obrotami silnika. Dodam, że mocno je słychać w środku podczas przyspieszania. Motor zalany Castrolem 5w40. Żadnych innych objawów nie ma auto normalnie odpala i jeździ.

Dźwięk jest identyczny jak w linku poniżej:

jakieś pomysły?

Opublikowano
dla mnie to nie klepanie,a bardziej np. uciekająca przez podkładkę wtryskiwacza kompresja,albo jakaś inna nieszczelność związana z powietrzem.
Opublikowano
Bardzo prawdopodobne, tylko czemu ten dźwięk gdy silnik jest rozgrzany cichnie, ale mimo wszystko w kabinie podczas dodawania gazu jst i tak wyraźnie słyszalny.
Opublikowano

to znaczy że po rozgrzaniu materiał się rozszerza i zaczyna uszczelniać,jeżeli winna jest podkładka pod wtryskiem to zdejmij górną osłonę silnika i obejrzyj dokładnie wtryskiwacze,na ogół ten który jest nieszczelny będzie okopcony,cykanie nieszczelnego wtryskiwacza jest słyszalne w kabinie,czasami dochodzi do tego zapach spalin.

sprawdź czy na silniku nie widać jakiś okopconych miejsc,np kolektor wydechowy-tam też mogą uciekać spaliny.

Opublikowano

Sprawdzę to. Właśnie zdarza się, że przy odpalaniu zimnego motoru czuć wyraźny zapach spalin z przodu auta ale to też nie zawsze. Zdejmę pokrywę i obadam to

Nie widać nigdzie okopconych miejsc na silniku. Nagrałem dźwięk najbardziej to klepanie słychać na samym początku nagrania. Teraz gdy jest cieplej klepie ciszej miarowo z obrotami silnika. Dźwięk bardzo słyszalny w środku podczas przyspieszania. Profilaktycznie może wymienic te podkładki pod wtryskami?

link do nagrania:

http://www92.zippyshare.com/v/BbJWze7g/file.html