Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc!,

Ostrzegam przed zakupem pojazdu:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-e46-320d-czarne-ladnie-utrzymane-i-100-sprawne-bezwypadkowe-na-alu17-ID6yOgKT.html#xtor=SEC-8

Auto było moją własnością od 2009 do stycznia 2016.

Co się nie zgadza z opisem handlarzyka:

rok produkcji to 2000 a nie 2001.

przebieg na dzień dzisiejszy to minimum 450-500tys km a nie 245tys km.

nie jest bezwypadkowy.

jak go sprzedawałem to był w słabym stanie technicznym a blacharka to progi nadkola, podłoga pas tylni, maska - pełno rdzy.

podaję dane pojazdu:

SCI 23237

WBAAL71090CA78732

DATA PIERWSZEJ REJESTRACJI 02.03.2000R

link do historia pojazdu gov :

https://historiapojazdu.gov.pl/strona-glowna?p_auth=yycRuayh&p_p_id=historiapojazduportlet_WAR_historiapojazduportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_historiapojazduportlet_WAR_historiapojazduportlet__facesViewIdRender=%2Fviews%2Findex.xhtml

Auto sprzedałem handlarzowi w styczniu 2016r z przebiegiem ok 440tys km.

Jak okazało się kupił je od niego taki mój dalszy znajomy z przebiegiem ustawionym na 250tys km.

Sam podobno zrobił kilkanaście tysięcy kilometrów.

Teraz auto ma mniej niż przed korektą w 2016r.

Najfajniejsze jest to, że przed sprowadzeniem prawdopodobnie też była kręcona.

Więc przebieg to minimum 450tys km, a realny pewnie ok 500 a może nawet więcej.

Acha, ostatni właściciel podobno sprzedał te auto za 4200...

Opublikowano

Chyba do końca też nie wiedziałeś czym jeździłeś:

Vehicle Identification Number WBAAL71090CA78732

Type AL71

Model 320d - EUR

Development Code E46 (4)

Chassis LIM

Steering LL

Doors 4

Engine M47

Displacement 2.00

Power 100

Drivetrain HECK

Transmission MECH

Color Schwarz 2 - 668

Upholstery Stoff Flock Raute/anthrazit - E3AT

Production Plant DINGOLFING

Production Date 1999-11-17

Opublikowano

No, ok nie sprawdzałem.

Pierwsza rejestracja była w marcu 2000r a w dowodzie też był zapis że rok produkcji to 2000r :)

Co nie zmienia faktu, że grubo z nim pojechali, a jakiś młody łepek się napali, wyda masę kasy jak na takie auto i będzie w czarnej d....

Opublikowano
Skoro handlarz chce przyciąć 6400 zł za tak stare auto, mógłby przynajmniej włożyć nerkę w przedniej masce z tej samej parafii :norty:

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
O pasowaniu przodu nie wspomnę. Ale jak ktoś chce kupić e46 za 10 tysia to właśnie takie rodzynki na niego czekają :D
Opublikowano
To było to auto zezłomować skoro było w takim stanie i niedałbyś w ten sposób handlarzowi zarobić. A nie teraz udajesz dobrego wujka :mad2: :duh: :mrgreen:
Opublikowano

Juz widzę jak Ty byś pewnie pobiegł na złom i oddał takie auto za 500 PLN :duh:

Wnioskuję, że autor tematu sprzedał to po cenie adekwatnej do stanu a Ty atakujesz go jakby conajmniej to on był tym handlarzem co skręcił licznik i sprzedał z ponad 100% zarobkiem odpicowany śmietnik.

Dobrze, że autor założył ten temat, może ocalić tym niejednego gniewnego łofce przed nabyciem tej miny

Opublikowano
To było to auto zezłomować skoro było w takim stanie i niedałbyś w ten sposób handlarzowi zarobić. A nie teraz udajesz dobrego wujka :mad2: :duh: :mrgreen:
przepraszam , ale czy z Tobą wszystko ok.? :duh: bo odnoszę wrażenie jakbyś był adwokatem tego handlarza oszusta :evil: przeczytaj co napisałeś i pomysł :oops:
Opublikowano
Pierwszy lepszy skup cześci by dał za niego w okolicy 4-5 i nie byłoby problemu. A tak nie każdy siedzi na forum i ktoś się wkońcu skusi. Niech autor tematu wyśle temat do tvn turbo :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czesc!,

Ostrzegam przed zakupem pojazdu:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-e46-320d-czarne-ladnie-utrzymane-i-100-sprawne-bezwypadkowe-na-alu17-ID6yOgKT.html#xtor=SEC-8

Auto było moją własnością od 2009 do stycznia 2016.

Co się nie zgadza z opisem handlarzyka:

rok produkcji to 2000 a nie 2001.

przebieg na dzień dzisiejszy to minimum 450-500tys km a nie 245tys km.

nie jest bezwypadkowy.

jak go sprzedawałem to był w słabym stanie technicznym a blacharka to progi nadkola, podłoga pas tylni, maska - pełno rdzy.

podaję dane pojazdu:

SCI 23237

WBAAL71090CA78732

DATA PIERWSZEJ REJESTRACJI 02.03.2000R

link do historia pojazdu gov :

https://historiapojazdu.gov.pl/strona-glowna?p_auth=yycRuayh&p_p_id=historiapojazduportlet_WAR_historiapojazduportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_historiapojazduportlet_WAR_historiapojazduportlet__facesViewIdRender=%2Fviews%2Findex.xhtml

Auto sprzedałem handlarzowi w styczniu 2016r z przebiegiem ok 440tys km.

Jak okazało się kupił je od niego taki mój dalszy znajomy z przebiegiem ustawionym na 250tys km.

Sam podobno zrobił kilkanaście tysięcy kilometrów.

Teraz auto ma mniej niż przed korektą w 2016r.

Najfajniejsze jest to, że przed sprowadzeniem prawdopodobnie też była kręcona.

Więc przebieg to minimum 450tys km, a realny pewnie ok 500 a może nawet więcej.

Acha, ostatni właściciel podobno sprzedał te auto za 4200...

E46 320d VIN WBAAL71090CA78732

nr rej. PL: SCI23237

Sprzedający Pan Sebastian

Racibórz (Śląskie)

telefon1: 531103010 ; 531-103-010

telefon2: 531110531 ; 531-110-531

No nic, zrzut z oto_pl z 2017-03-16 ze wskazaniami drogomierza 245.ooo km

423e86b52425.jpg

oraz zrzut historii pojazdu z 2017-03-16:

6f8c3ae39f75.jpg

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano
Sprzedawcy mają klientów za debili. Mieć polską bazę i łgać o realnym przebiegu.
Opublikowano
Wtedy pewnie byłby typowo handlarski tekst: ,,Panie, diagnosta się pewnie pomylił klikając w klawiaturę. Wie pan jacy oni są ...'' :mrgreen:

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Spójrzcie jeszcze jakich mamy debili diagnostów - zamiast się zastanowić to walą przebiegi wsteczne. Sam system jest też debilny - przy przebiegu wstecznym powinien wyskakiwać błąd uniemożliwiający odnotowanie przeglądu - i byłoby po sprawie.
Opublikowano
Spójrzcie jeszcze jakich mamy debili diagnostów - zamiast się zastanowić to walą przebiegi wsteczne. Sam system jest też debilny - przy przebiegu wstecznym powinien wyskakiwać błąd uniemożliwiający odnotowanie przeglądu - i byłoby po sprawie.

To by było dobre...tylko co z sytuacją kiedy musiałbyś wymienić licznik między przeglądami i wstawiasz ten z mniejszym przebiegiem?

Opublikowano
kiedy musiałbyś wymienić licznik między przeglądami i wstawiasz ten z mniejszym przebiegiem?

To zmniejszyć wskazanie licznika się da - a zwiększyć nie :?: :norty:

Uczciwym było by wtedy ustawienie wskazania licznika na przebieg tego sprzed wymiany.

W PL tak jest, że wymyśla się przepisy, które łatwo idzie obejść tak, aby potem je nowelizować znowu pod siebie - i tak w nieskończoność. Wtedy tworzący prawo są potrzebni ( posłowie ).

Stworzenie programu CEPiK który pozwala wpisywać przebiegi wsteczne jest kompletnie bez sensu. To miało chronić kupującego przed oszustami - więc powinno uniemożliwiać wpisanie "wstecznego".

Program powinien być tak napisany by obligatoryjnym było wpisanie przebiegu a przebieg wsteczny kończyłby się błędem. Jedno i drugie powinno uniemożliwiać wykonanie przeglądu.

a tak pozostaje wierzyć w ludzką uczciwość - a ta jest różna....

Pzdr,

Opublikowano

Diagnosta widzi tylko licznik i wrzuca do systemu. System jest ułomny, że np. nie wyświetla na czerwono lub z uwagą, że coś jest nie tak.

Opublikowano
I co w przypadku niezgodności przebiegu w systemie mój samochod ma nie przejść przeglądu? Czy o co wam chodzi? W moim samochodzie pada licznik który jest elektroniczny. Kupuje nowy czy uzywany gdzie wskazania mogą być większe albo mniejsze od rzeczywistych i co kogo to interesuje? Może mi tak pasuje a samochodu nigdy w życiu nie mam zamiaru sprzedać a co za tym idzie wprowadzić kogoś w błąd i oszukać. Mam potem jechać do autoryzowanego serwisu na zmianę przebiegu? Oferują takie coś? A na jaki mają zmienić? 1000 więcej od ostatniego przeglądu? Bo może mieć równie dobrze 100 tys więcej. A jeżeli licznik nie jest elektroniczny to w jaki sposób nowy mam skorygować? Wiertarka kręcić i zmieniać? Jakieś herezje i paranoję i to nie tedy droga
Opublikowano
A no to, że powinieneś mieć wpis że masz zamontowany nowy licznik z przebiegiem dajmy na to 300 km, ale to w Bananowej jest niewykonalne.
Opublikowano
I co w przypadku niezgodności przebiegu w systemie mój samochod ma nie przejść przeglądu? Czy o co wam chodzi? W moim samochodzie pada licznik który jest elektroniczny. Kupuje nowy czy uzywany gdzie wskazania mogą być większe albo mniejsze od rzeczywistych i co kogo to interesuje? Może mi tak pasuje a samochodu nigdy w życiu nie mam zamiaru sprzedać a co za tym idzie wprowadzić kogoś w błąd i oszukać. Mam potem jechać do autoryzowanego serwisu na zmianę przebiegu? Oferują takie coś? A na jaki mają zmienić? 1000 więcej od ostatniego przeglądu? Bo może mieć równie dobrze 100 tys więcej. A jeżeli licznik nie jest elektroniczny to w jaki sposób nowy mam skorygować? Wiertarka kręcić i zmieniać? Jakieś herezje i paranoję i to nie tedy droga

Jak Ci się licznik popsuje to conajwyżej będziesz miał taki sam przebieg jak przy ostatnim przeglądzie, a nie 50-100 tyś km mniej ;-)

Opublikowano
I co w przypadku niezgodności przebiegu w systemie mój samochod ma nie przejść przeglądu?

W przypadku niezgodności błąd programowy - koniec kropka. Żadnych tłumaczeń że licznik był wymieniany - gdyż zaraz się okaże, że te nowe elektroniczne liczniki są wymieniane w co drugim aucie, które idzie na handel.

Po co tworzyć prawo, które można obchodzić tłumacząc się wymianą liczników :?:

Miałem już tych samochodów od cholery i jeszcze trochę ( z różnymi licznikami ) i jakoś żadem mi się nie zepsuł... więc nie truj 4 liter, że się liczniki psują. Jak się psują to jest to ewenement a nie zasada.

Psuje Ci się licznik - wymieniasz go gdzie tam sobie chcesz i ustawiasz przebieg realny - a nie mniej o 150k km :mad2:.

Opublikowano
Piotr :cool2: na kilkadziesiąt samochodów , ktore mialem awarii liczników było ......ZERO ! Nie twierdze , że nie może się zepsuć bo może , ale jak Piotr napisał to ewenement moim zdaniem na skalę światową :8) Niestety kręcenie liczników , ich wymiana zeby ukryć prawdziwe przebiegi to w Polsce norma i zwykłe cwaniactwo handlarzy ! Tłumaczenie , że licznik się zepsuł i jest inny z magicznym " polskim" przebiegiem 150-200tys.km świadczy o tym , że handlarze uważają kupujacych za idiotow. Jak trafi się kumaty to spuszczają go w kanal , a jak laik to wciskaja kit lepiej od szklarza :mad2: