Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Mam problem z silnikiem w zimne dni...

Poniżej zera nie odpali a przy naładowanym maksymalnie akumulatorze odpali nawet przy -20 a na drugi dzień może znowu już tylko kręcić ale bez odzewu.

Przy temp 0-5 stopni i pierwszym odpaleniu musi kręcić ok 10s a jak odpali i silnik pochodzi 2-3 min to później pali już od strzału.

Na pych też pali od strzału ;p Na kompie wyszedł problem ze świecami i wytryskami. Świece sprawne ale wymieniony sterownik - gdzie i bez niego auto odpalało naładowane na maxa. Wszystkie pompy sprawne a ładownie alternatora na poziomie 13,8 -14V. Akumulator 100Ah roczny sprawdzany w 95%. Czy to mogą być wtryski czy jakiś inny problem? Bawarka nie straciła nic na mocy, nie dymi a spalanie w trasie poniżej 6l. Boje się wydawać na ewentualną regenerację wtrysków kiedy problem może być gdzie indziej.

Może ktoś miał podobny problem? Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano
Na kompie wyszedł problem ze świecami i wytryskami.

Czyli jaki dokładnie?

Zawsze jak aku jest naładowany na max to od pala bez problemu, nawet w mrozy?

Opublikowano

Nawet jak stał 3dni na dobrym mrozie pod lodem po włożeniu naładowanego akumulatora odpalił po sekundzie. Wychodzi na to że jak jest naładowany na 100% to pali a jak już na ok 90 to mam 50% szans na odpalenie...

kręci kręci ale nawet nie próbuje odpalić

Opublikowano

Ja bym stawiał na akumulator. Sprawdź do ilu V spada napięcie podczas takiego kręcenia jak nie chce odpalić i do ilu jak odpala.

W jaki sposób aku był sprawdzany?

Ładowanie alternatora jak i w którym miejscu było mierzone?

Opublikowano
Akumulator był sprawdzany w sklepie gdzie go kupowałem i po naładowaniu wyszło że jest w 100% naładowany i w 95% sprawny. Napięcie mierzyłem u elektryka na włączonym wyłączonym i odpalaniu i niby jest ok. Ładowanie sprawdzałem też z deski bodajże testem nr 5 i wychodzi od 13,7 do 14V. Wczoraj włożyłem naładowany akumulator i zrobiłem z 10km - mam nadzieję że dzisiaj odpali zwłaszcza że temp jest na plusie Jeżeli przy odpalaniu test z temp na desce nie zniknie to sprawdzę czy napięci mocno spada. Wydaje mi się że nie bo potrafi dobrze kręcić z 10min zanim się rozładuje.
Opublikowano

Napięcie sprawdzone Przed odpaleniem było 11.7V a podczas kręcenia spadło do 8.7V Podczas jazdy wzroslo do 14V a teraz z wlaczonym radiem i dużą navi pokazuje 12.3V

Ogólnie na podwórku +4 - silnik też +4 a musiał kręcić żeby odpalić z 5 sekund kiedy przy +10 pali praktycznie na dotyk...

Opublikowano
raczej trzeba go wyjąć i dać do fachowca, masy trzeba sprawdzić czy sa, te przy silniku i czy dobrze są przymocowane., czy połączenia z nadwoziem przewodzą dobrze prąd.
Opublikowano
Teraz jestem trochę zabiegany i nie wiem czy zdążę to sprawdzić a jak przyjdą cieplejsze dni to problem sam się naprawi... Ogólnie to chciałbym się dowiedzieć czy kulejacy wtrysk albo dwa mogłyby być przyczyną złego odpalania bądź nie odpalania na zimnym silniku (-30 do +5)