Skocz do zawartości

Poważny problem z silnikiem. Nie pali na wszystkie baniaki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jest to E32 730 V8 automat 94rok. Więc tak, w czasie jazdy pierwsze 10-20km jest wszystko OK, lecz później cuję tak jakby ubywało mi mocy i słychać że nie pracuje wszystkie 8 baniaków tylko np. 7,6,4 a nawet tylko 2! Wtedy już wiem że trzeba się zatrzymać, wypiąć komputer silnika poczekać parę sekund i zapiąć i juz jest OK. jednak po jakiś 20 km znów to samo. Jedno jest dziwne że jak wcisnę mu gaz do końca a razem z tym "Kick Down" to wtedy pali na 8.... Byłem na kompie jednak żadnych błędów nie znalazło. Wymieniałem też kompa od silnika i to samo.... Co może być przyczyną ?
Opublikowano

Na 99% padnięte sondy lambda. Przy pełnym otwarciu przepustnicy komp ignoruje dane z sond i dlatego zaczyna palic na wszystkie garki.

Spróbuj odłączyc sondy i zobacz czy bedzie poprawa. Jesli nie, to bedziemy myslec dalej.

Opublikowano

Czyli pozostał ten 1%.

Nie jest to uszkodzenie mechaniczne, bo po odpięciu kompa usterka na chwilę znika. Może to awaria jakiegoś czujnika, ale raczej błąd by wyskakiwał.

Dość ciekawe, że nie występuje to na zimnym silniku.

Opublikowano
pierwszą rzeczą jaką trzeba zrobić to oglądnąć dokładnie cewki i świece. Może napięcie na niektórych cewkach zanika? Poparz w schematy może znajdziesz jakiś wywalony czujnik. A jak u Ciebie wygląda sprawa z gazem?
Opublikowano

skoro to nie sondy to na pierwszy ogien do sprawdzenia-

- przepływka

- czujnik temp płynu w bloku

- czujnik połozenia przepustnicy

Opublikowano
Więc tak, gazu niemam, Przepływomierz jest wymieniony, czujnik temp w bloku też, a czujnik połozenia przepustnicy to nie wiem, Cawki są OK, świece wymienione.....