Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie. Czy łożysko / mocowanie amortyzatora (nr 1.) ma wpływ na położenie koła w nadkolu? Zauważyłem że jedno koło mam cofnięte.

http://img156.imageshack.us/img156/1091/68nv.png

Jeśli nie to jak wysunąć koło do przodu. Mechanicy twierdzą, że za położenie koła w nadkolu odpowiada górny wahacz i jego mocowanie (wahacz nowy i jego mocowanie też -część nr 1 na drugim zdjęciu).

http://img462.imageshack.us/img462/4372/05cm.png

Wszystko wymienione a koło dalej cofnięte. Help, hilfe !![/img]

Opublikowano

Od początku wymieniłem w autku:

-Wszystkie cztery nowe wahacze,

-nowe łączniki stabilizatora

-nowe końcówki drążków razem z łącznikami

-nowe amortyzatory

-nowy drążek środkowy

-nowa cała laga w której siedzi amortyzator (identyczna z poprzednią)

-nowe opony

-nowe mocowanie wahacza górnego (ta gruba rura nr1)

Jestem już zrezygnowany, niby wszystko gra bo autko jeździ idealnie ale denerwuje mnie ten centymetr różnicy.

Niech ktoś coś jeszcze wymyśli, nawet głupiego.

Opublikowano

Witaj Jelito

Ja również walcze z tym problemem

Stało mi się tak po najechaniu na krawżnik po wymianie wachaczy okazało się że koło jest mocno cofnięte

Niestety element o którym piszesz nie ma praktycznie żadnego wpływu na wzdłużne położenie koła

W tym tygodniu przjdzie mi nowa belka ta od mocowania górnych wachaczy i zobacze co będzie

Jak nic to pozostanie mi tylko rozwiercić troche mocowanie wachacza dolnego potem przyciągnąć go troche tak aby było ok i pojechać do kogoś aby na nowo zbieżność ustawił.

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano
Blaster, ja wymieniłem tą belkę i dalej to samo. Ale....miałem już nadzieje że będzie wszystko super. Kiedy parę dni temu byłem u mechanika, wymieniałem poduszkę pod silnikiem i własnie tą belkę i łączniki stab, i końcówki drążków, amortyzatory i kiedy już wszystko nowe zostało złożone, koła założone na auto wtedy zmieżyliśmy odstępy i wszystko było idealnie. Nawet kiedy auto stanęło na ziemi wszystko grało. Niestety przejechałem parę kilometrów i wszystko wróciło do starego położenia.
Opublikowano

Radek Twierdzi że uszkodzony jest element będący na drugim rysunku pomiędzy nakrętkami nr.12. Co o tym myslicie?

Jeśli ten element były uszkodzony to nie dało by się przecież przykręcić do niego tych wszystkich drążków :/

Opublikowano

element pomiedzy nakretkami nr12 jest chyba nie do uszkodzenia - chyba ze sie zlamie - ale to widac ...

w takim przypadku jak u was moga byc przesuniete mocowania - np mocowania belki od tylnych wahaczy....

ja kiedys wjechalem w dziure - skrzywil sie wahacz - wymienilem na nowy ale kolo nie jest juz idealnie prosto - jest bardziej pionowo - walczylem z tym jakis czas - i doszlem do wzioslku ze to mocowania sie przesunely . albo kopula .... kolo jest odchylone - ale w normie sie miesci - jezdzi sie ok , opona zuzywa sie rownomiernie ( moze minimalnie bardziej z jednej strony ....

nie wiem czemu ale to czesta przypadlosc e32 - cos jest nie teges z tymi zawieszeniami - prawie kazda e32 ma jakis problem z katami

Opublikowano
element pomiedzy nakretkami nr12 jest chyba nie do uszkodzenia - chyba ze sie zlamie - ale to widac ...

w takim przypadku jak u was moga byc przesuniete mocowania - np mocowania belki od tylnych wahaczy....

Ale ten element został wymieniony. :/

Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem lewe koło jest cofnięte prawie o 1.5cm,byłem ostatnio u blacharza który wszystko przemierzył i stwierdził że dolny lewy wahacz może być walnięty,kupiłem nowy wahacz i jutro jadę go założyć.

Dam znać czy coś z tego wyszło.

Opublikowano
No i naprawiłem. Faktycznie walnięta okazała się część wymieniona przez Radka. Stwierdzenie że jest ugięta jest możliwe po wyjęciu częśći i przyłożeniu do nowej, inaczej nie ma możliwości. Pozdrawiam :))
Opublikowano
No i naprawiłem. Faktycznie walnięta okazała się część wymieniona przez Radka. Stwierdzenie że jest ugięta jest możliwe po wyjęciu częśći i przyłożeniu do nowej, inaczej nie ma możliwości. Pozdrawiam :))

Hej możesz opisać w którą strone był wygięty ten element i czy jest możliwość go troche naprostować??

Opisz to jakoś dokładnie ,,plizzz

Opublikowano
Jest on leciutko na długim końcu zakręcony jak litera S jednak u mnie to S trochę się podwinęło.
Opublikowano

Hej możesz opisać w którą strone był wygięty ten element i czy jest możliwość go troche naprostować??

Opisz to jakoś dokładnie ,,plizzz

Blaster elementów w zawieszeniu sie nie prostuje tylko wymienia !!!

www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Panowie ratujcie

Ja już nie wiem co mam zrobić,,,,,,, :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Normalnie wymieniłem wachacze,, belke od mocowania wachaczy górnych,, element o którym mówił Jelito ,, łożysko bo chuczało,, wcześniej amortyzatory i sprężyny

a koło dalej jest cofnięte,, normalnie ręce mi opadają,, narobiłem się jak świna,, wykosztowałem straszne a tu żadnego efektu jak było tak jest

ratujcie bo jak już nie wiem o co tu chodzi :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :cry2: :cry2:

Opublikowano

Blaster, porównaj sobie jeszcze oba kielichy. Jest możliwość że jeden jest wypchnięty.

Jeśli wymieniałeś teraz to wszystko to wyjmowałeś całego macpersona?

W jakim stanie były u Ciebie te łożyska?

Opublikowano

Łożysko było w dobrym stanie zero luzów i chodziło bez oporów.

No i rozwiązałem problem

Cofnięcie koła powodowało u mnie naciągnięte mocowanie wachacza dolnego, to na belce,

Problem rozwiązałem rozwiercając to o około 4-5mm, potem przykręciłem wachacz jak najbliżej środka auta i kółka wróciło na swoje miejsce, teraz jescze tyklo musze pojechać zbieżność ustawić i gotowe.

I pomyśleć ile stówek na darmo mi na to poszło,, oj oj boli