Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemanko, mam bmw e36 1.8 is 140 koni, co musiał bym zrobić żeby zwiększyć moc? Pytam tylko orientacyjnie czy jest taka możliwość, a jak tak to co dokładnie trzeba zrobić?
Opublikowano
Siemanko, mam bmw e36 1.8 is 140 KM, co musiał bym zrobić żeby zwiększyć moc? Pytam tylko orientacyjnie czy jest taka możliwość, a jak tak to co dokładnie trzeba zrobić?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Najlepszy stosunek wzrostu mocy do ceny to chyba mimo wszystko swap, a to tanie nie jest. Najlepiej jakbyś zadbał o ten silnik po prostu jak o każdy inny- nowe świece, przewody, olej, filtry o ile już tego nie zrobiłeś. Nie polecam wsadzania "sportowego" wydechu albo przelotu, tak samo odpuściłbym sobie stożkowe filtry powietrza.
Opublikowano

Z ciekawości... czemu odradzane sa stożkowe filtry powietrza? To samo tyczy się jednostki 1.6 102 konie?

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Pewnie dlatego, że przyrostu mocy albo nie ma albo jest nieodczuwalny, a filtr przepuszcza więcej powietrza kosztem lepszego filtrowania przez co można uszkodzić sobie przepływomierz co najprawdopodobnie nastąpiło w moim m52b25, ale jeszcze nie mogę potwierdzić. Mowa oczywiście o tych tanich filtrach, bo zgaduję, że dedykowany filtr od np. K&N raczej by nie uszkodził przepływki, ale one kosztują już ponad 500zł.
Opublikowano
Filtry stożkowe zatrzymują małą ilość zanieczyszczeń. Najlepszą opcją jest kupić sobie sportowy wkład powietrza. Nie psuje się dolotu. Druga sprawa to długość dolotu, zmieniając ją możesz pomóc albo zaszkodzić, nie na darmo w bmw są dość długie kanały dolotowe w kolektorze.
Opublikowano

jaki masz budżet na zmiany?

1. zmiana parametrów głowicy

2. zmiana parametrów pojemności

3. zmiana parametrów układu wydechowego

4. zmiana parametrów przełożenia

5. zmiana parametrów wagi samochodu

pkt nr 3 jest najtańszy