Skocz do zawartości

gluche lekkie pukanie z okolic bagaznika, kol gdy staje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mam co jakis czas, takie gluche pukanie z okolic bagaznika lub z okolic kol, moze mostu

dzieje sie to gdy np jade sobie jakis czas i mam swiatla, zatrzymuje sie lekko, trzymam noge na hamulcu, stoje i po jakiejs sekundzie, moze dwoch slychac lekkie pukniecie z tylu nie od razu jak sie zatrzymuje

ostatnio chyba sie to nasililo bo jest to czesciej ale nie zawsze

a nawet gdy jade, jade jednostajnie, bez przyspieszen i potrafi lekko puknac

wydawalo mi sie ze lata mi klucz do kol w bagazniku i sie obija, ale to nie to

dzis to zabserwowalem podczas spokojnej jazdy na autostradzie

wczesniej bylo tylko gdy stawalem

pukanie jest takie lekkie, nie metaliczne, no doslownie jakby cos sie w bagazniku obilo, ale jak stoje to na pewno nic sie nie obija :)

ktos ma jakies sugestie co to moze byc?

e38 steptronik 735 98r

przebieg 150tys

Edytowane przez Marcin978
http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
Kiedyś miałem podobny objaw po wymianie amortyzatorów i sprężyn tylnych w Stando. Pojechałem do nich, po godzinie roboty i sprawdzeniu nie znaleźli przyczyny ale problem ustał aż do dzisiaj.
Opublikowano

raczej to nie to, to pukanie mam od dawna, auto bylo na podnosniku wiele razy

myslalem ze to moze jak automat wrzuca z biegu na luz gdy stoje i trzymam hamulec i sie tym nie przejmowalem

kiedys zadko teraz sie tylko nasililo wiec wnisokuje ze cos jest nie tak

zatrzymuje sie leciutko, bez gwaltownego hamowania,

stoje na swiatlach i dopiero po sekundzie, dwoch jest pukniecie

ale tez nie zawsze sie to dzieje

mysle ze to moze cos z mostem? polosiami? moze 19 calowe szerokie kapcie cos obciazyly ze powoli siada?

tylko ze teraz nawet jak sobie jade np 80 to potrafi czasem puknac jakby mi sie cos w bagazniku poturlalo

wiec nie wiem czy to ma zwiazek ze skrzynia i zmiana biegow

i raczej samo nie przejdzie bo to sie troche nasililo

Opublikowano

U mnie ten objaw był zawsze kiedy ruszałem po długiej przerwie. 3 sekundowy głos z prawej strony bagażnika. Coś jak by trybiło .

Po pewnym czasie wyciekł olej z mostu i okazało się że trzeba było wymienic półoś i mocowanie oraz olej w moscie.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

ze wskaznikiem paliwa nigdy nie bylo problemow, dziala bez zarzutu

u mnie kiedy ruszam to nigdy to nie wystepuje,

jak sie zatrzymuje po jakims czasie od zatrzymainia, moze nawet po 3 skundach

i nie trwa to 3 sekund, po prostu puk i koniec :)

lub jak jade, bez zmian biegu bez szrpniec ni z tego ni z owego robi gluchy puk

Opublikowano
Nie robiłes cos kiedys z autkiem i nie został gdzies klucz nasadowy np.pod tapicerka w bagazniku na ktoryms boku, albo pod siedzeniem z tyłu a moze cos pod tapicerka w klapie :?: :?: :think: :think: :think: :think: :think:
images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
Opublikowano
Panowie,Marcin pisze,że puknie też gdy stoi na światłach. Stoi raczej na luzie ;) to dlaczego miałby pukać most lub półośki? Nie rusza się tam w końcu nic na luzie. Postawiłbym jednak optymistycznie na tłumik lub rurę. Coś się w obluzowałi i sobie dygnie i pierdyknie. Może coś się też ukruszyło we wnętrzu tłumika. Dałoby radę zostawić odpalonego, wyjść i dokładnie zbadać pochodzenie odgłosów?
Every weapon needs a master.
Opublikowano
Nie robiłes cos kiedys z autkiem i nie został gdzies klucz nasadowy np.pod tapicerka w bagazniku na ktoryms boku, albo pod siedzeniem z tyłu a moze cos pod tapicerka w klapie :?: :?: :think: :think: :think: :think: :think:

to jutro sprawdze, bo moze cos latac w tej malej narzedziowni pod klapa, jakis klucz np, sprawdze zapasowke tez

ale to nie pasuje, bo jest pukniecie tez jak juz stoje i nie jestem w ruchu

wiec ze cos lata to odpada, bo by puklo w momencie zatrzymania a nie chwile po tym

Opublikowano

pojechalem na stacje, odkrecam korek a tu

syyyy i puk :) jakby sie cos odgielo w baku

hm... moze to cos w baku jednak, ale chyba jakos powinno byc tam regulowane cisninie?

czy macie tak, ze jak otwieracie korek to czujecie ze jest tam proznia i zasysane jest powietrze? nie powinno sie to jakos samo rownowazyc?

u mnie jest dosyc glosne syczenie po odkreceniu korka

Opublikowano

no ciekawe, bo u mnie syczalo wlasnie odkad mam auto :)

czym wiecej zatankuje i czym wiecej przejade to syczy intensywniej po odkreceniu korka

moze sie taka proznia zrobila ze wygina scianki baku :)

moze sie zatkal jakis odpowietrznik albo co? jest tam cos takiego?

Opublikowano
Chyba w korku.DZisiaj w 30stopniowym upale specjalnie otwieralem i nic nie sykło. CISZA!!!! Prejedz sie bez korka ZOBACZYSZ czy jest zmiana.POWODZENIA
images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
Opublikowano

a czy korek nie ma odpowietrzenia?moze jest zapchany i trzeba bylo by kompresorkiem dmuchnac...

u mnie czasami tez syknie przy otwieraniu korka od baku...

Opublikowano (edytowane)

Korek powinien mieć odpowietrznik. W starych ,polskich autach dało się go rozebrać i przeczyścić - spełniał rolę regulatora ciśnienia baku. W naszych pszczółkach jest trochę bardziej zwarty ale spełnia to samo zadanie. Psiknij go WD40 lub zaserwuj kąpiel w benzynie - może coś da.

cyt. z "Haynes BMW Repair Manual":

"Pokrywa wlewu zaopatrzona jest zwykle w dwa zawory. Jeden umożliwia napływ powietrza na miejsce zużytego paliwa, drugi zaś otwiera się w przypadku nadmiernego wzrostu ciśnienia w zbiorniku, np. w skutek nagrzania."

Edytowane przez Curunir
Every weapon needs a master.
Opublikowano

U nas w E-30 324d nic nie pukało -- ale w trasie auto traciło moc po mniej wiecej 60-80km a jadąc dalej i robiąc np. 300km już sie nie dało zdjąć korka paliwa -- trzeba było poczekać aż ciśnienie się zmniejszy.

To trwało jakieś 8 miesięcy a teraz nagle ustało.

W mieście nie było problemu -- małe przebiegi i postoje.

Więc tak jak piszą koledzy - pewnie zatkane odpowietrzenie zbiornika.

Opublikowano

Witam!

napewno odpowietrzenie zbiornika! Na niemieckich forach bardzo często opisywana przypadłość. Może nawet do pęknięcia baku doprowadzić!!! :shock:

! zrób małą dziurke w korku (standartowo nie ma odpowietrznika przez korek w e38)

Są jakieś przewody odpowietrzające i aktywny filtr który się z czasem zapycha.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GF41&mospid=47513&btnr=16_0195&hg=16&fg=10

Pozdrawiam,

Arkadi