Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy, mam taki problem w bmw e65 750 z 2005r. Otóż podczas jazdy nagle skrzynia biegow zaczela wyc i samochód się zatrzymał. Nie było możliwości wbić żadnego biegu a strzałki góra dół migaly cały czas. Samochód musialbyc zabrany na lawete. Po podłączeniu komputera nie ma możliwości połączenia się ze skrzynia biegów i zdjagnozowanie. Wcześniej przy ruszeniu zauważyłem ze jest jakiś problem, nie mogłem wbić biegu bo wybihalo cały czas. A jak już się udało ruszyć to tak jakby ręczny trzymał i był leciutki pisk ale kiedy już ruszył to auto bardzo ładnie i lekko jechało, zatem ręczny nie trzymał. Tylko przy ruszaniu po zatrzymaniu ciężko było ruszyć. Czy moglibyście doradzić co mogło się stać ze nie można się połączyć ze skrzynia? Co mogło paść?
Opublikowano
Podpowie ktoś może? Zaznaczam że szukałem wszędzie nanforach i nic nie mogę znaleźć poza tym ze ktoś tam miał ręczny zalany i nie miał w ogóle komunikacji z silnikiem ani skrzynia
Opublikowano
Panowie, a gdzie mógłbym szukać braku tej komunikacji? Z mechanikiem jestem umówiony za tydzień dopiero bo nikt nie ma czasu. Może podpowiecie od czego zacząć? W której kostce szukać bądź które kable przepatrzec? Z góry dziękuję
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Załatw sobie WDS. Tam jest schemat. Jest troche za duzy zeby go tu wkleic. Na poczatku sprawdzilbym kable miedzy skrzynia a DME i IVM. Mieszcza sie one po prawej stronie auta na podszybiu jak otworzysz maske. Czyli po lewej jak stoisz z przodu auta. Zdjac trzeba filter pylkowy i dekiel z puszki gdzie w srodku sa te moduly. Jeden z bezpiecznikami to IVM. Byc moze tam tez mogl sie spalic bezpiecznik. Sprawdz je wyjmujac pokolei bez zapłonu. Czasem nie widac ze sa spalone wiec lepiej wyjac i sprawdzic miernikiem. Mialem tak z VVT. Zmienilem moduł i czujnik a winny był bezpiecznik. Nastepnie sprawdził bym kable komunikacji. Bez schematu ciezko. Czy diagnozowales juz INPA lub czym jakie bledy masz?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Nie da się tego zdjagnozowac bo nie ma komunikacji ze skrzynia i taki komunikat wyskakuje na komputerze. Sprawdzałem czy w ogóle dochodzi prąd do skrzyni i dochodzi. Wiec teraz już nie wiem bo teoretycznie polaczenie powinno być. Czy to mogą być objawy padnietej skrzyni?
  • 1 rok później...