Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

To mój pierwszy wpis więc jeżeli coś namieszam proszę o wyrozumiałość.

Opis sytuacji:

W trakcie jazdy auto zaczęło nierówno pracować. Wymieniłem 1 szt. cewkę i 4 szt. świece. Po wymianie auto chodziło jak marzenie - równo i zwinnie. Kilka dni później przy temp. otoczenia -18 st. C przy nagłym przyspieszaniu (2 bieg ok 70 km/h) gdy puściłem pedał gazu (na biegu) silnik zaczął nierówno pracować jakby nie chodził na wszystkie gary. Dodałem gazu i problem ustąpił. Objawy pojawiają się często ale nieregularnie. Głównie gdy obroty silnika zbliżone są do 3000 ale zawsze na odpuszczonym gazie zwalniając na biegu.

Kilka słów o samochodzie:

Auto zakupione z przebiegiem 40 000 km 5 lat temu.

Obecny stan licznika 197 000 km.

Wymiana oleju co 10 000 km w tym co 2 wymianę płukanka silnika.

4x wymiana napinacza łańcucha rozrządu.

Bieżąca eksploatacja - nic poważnego / drobiazgi.

O auto dbam i służy bez uwag ale obecna usterka i rozładowany dziś akumulator zmotywował mnie do tego wpisu.

Pomóżcie proszę - co to może być? Wymieniać pozostałe 3 cewki? Impulsator? Jakieś czujniki? Może ktoś miał taki przypadek? Zadziwia mnie ten objaw szczególnie na odpuszczonym gazie.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Sławek

Opublikowano

Witam

Tak tak pierwsza usterka skutkowała miganiem check silnika a następnie ciągłym jego świeceniem się. Dodam, że usterka ta spotkała mnie w nocy 150 km od domu. Nie znalazłem warsztatu 24h więc toczyłem się delikatnie na 3 garach do domu niestety.

Nie sczytywałem błędów ponieważ nie miałem czasu. Cewkę namierzył mechanik, który ma warsztat obok mojej pracy. On stwierdził, że cewka jest do wymiany - wymienił i hula. Tylko teraz ta usterka...

W tygodniu chyba podjadę na kompa.

Dziękuję za odp.

Opublikowano
Bez bledu bedzie ciezko ... Jak nie masz kiedy na kompa podjechac to kup sobie koncowke obd za 25 zl pod komorke i chociaz bedziesz widzial blad.
Opublikowano

Kolega ma takie cudo i kiedyś jak podłączyłem to jakieś kwiaty mi pokazał :)

Masz rację nie ma co wróżyć z fusów.

Znam bardzo dobrego fachowca od BMW więc będę musiał się pofatygować do niego.

Liczyłem na to, że ktoś miał taki objaw i rozjaśni mi obraz sytuacji.

Dzięki za podpowiedź :)

Opublikowano

Cewka - MORELII - jakaś podobna nazwa. Mówił, że to nie jest chińczyk. Kosztowała 160 zł.

Lewe powietrze - raczej nie. Chyba że podczas dłubania coś zamieszał. Ale podszybie jedynie zdejmował...