Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś z kolegów doposażał swoją "betkę" w grzane fotele. Obecnie mam fotele "szmaciaki" bez grzania. Zakupiłem fotele z grzaniem. Zakupiłem panel z przyciskami do grzania ( ten pod panelem klimatyzacji). W kostce fotela kierowcy mam następujące piny:

- PIN 1 - przewód koloru niebieski z czerwonym paskiem - co to za pin i gdzie go podłączyć?

- PIN 5 - przewód koloru zielonego z czerwonym paskiem - co to za pin i gdzie go podłączyć?

- PIN 7 - przewód czerwony z czarnym paskiem - domniemam zasilanie (+)

- PIN 8 - przewód koloru brązowy - domniemam masa (-)

- PIN 9 - przewód koloru czerwonego - domniemam zasilanie (+)

- PIN 13 - przewód koloru brązowego - domniemam masa (-)

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc :wink:

ps.

Mam mały moduł grzania fotela nr OEM 6926435 . Moja betka z rocznika 2009.07 , a fotele 2007.03

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla potomnych ( niestety sam musiałem dojść do tego jak to podłączyć).

Chcąc doposażyć swoją "bunię" ( e87, e81, e90) w grzane stołki należy następująco podłączyć przewody :

* Kostka pod fotelem kierowca :

- PIN 1 ( cienki przewód u mnie kolor niebieski z czerwonym paskiem ) podłączyć do Pinu nr 34 w kostce oznaczonej X14270 ( moduł Junctionbox 3 - pod skrzynką bezpieczników) - z tyłu modułu wypinana - PWM SIGNAL

- PIN 5 ( cienki przewód u mnie kolor zielony z czerwonym paskiem) podłączyć do skrzynki bezpieczników zasilanie ( + ) do Pinu 10 wtyczki X11001 ( bezpiecznik 5A)

- PIN 8 i 13 to masa (-)

- PIN 9 i 7 to zasilanie (+) jeden przewód zasila moduł grzania drugi silniczek od pompowania fotela ( bezpieczniki 20A)

*Kostka pod fotelem pasażera :

- PIN 1 ( cienki przewód u mnie kolor niebieski z czerwonym paskiem ) podłączyć do Pinu nr 38 w kostce oznaczonej X14270 ( moduł Junctionbox 3 - pod skrzynką bezpieczników) - z tyłu modułu wypinana;

- pozostałe przewody jw.

Po zakodowaniu $494 mam już podgrzewane stołeczki :-) ( moduły o nr OEM 6926435 zakupiłem po 45zł , a panel z przyciskami grzania foteli za 50zł).

Także macie gotową receptę :-) pozdr.

Opublikowano
Super. Dzięki kolego właśnie się przymierzam, tylko mam pytanie odnośnie panelu. Można zamiast dodatkowych przycisków zrobić to na samym panelu od klimy z funkcją grzanych zadów. W grę wchodzi wtedy wymiana samego panelu od klimatronica.
Opublikowano
Tak możesz tak zrobić , ja musiałem dokupić ten wąski panel ponieważ mam manualną klimatyzację , jakbym miał klimatronika to wymienił bym panel na klimatronika z dodatkowymi przyciskami grzania foteli.
  • 2 lata później...
Opublikowano

A czy ktoś z Was próbował doposażyć zwykłe fotele w matę grzejącą? Można kupić sam moduł grzejący OEM. Czy jest to możliwe?

Czy faktycznie potrzebna jest ingerencja tapicera, czy może po odkręceniu fotela można to dołożyć samemu (pod materiał/gąbkę)? Drugie pytanie czy trzeba od razu pasażera też czy da się niezależnie tylko kierowcę?