Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pojawił się nie dawno problem z mojim samochodem a mianowicie na bęzynie dodawając gazu strasznie rzuca silnikiem i dziwnie się wkręca na obroty a podczas jazdy strasznie muli nie ma mocy zachowuje się jakby palił na 3 gary a co wtym najlepsze że przłaczając go na GAZ natychmiast dostaje mocy i wszystko działa poprawnie i prca silnika jest odpowiednia dodam jeszcze że na wolnych obrotach na bęzynie wszystko ok.Sprawdziłem świece-ok kable wysokiego napięcia(niedawno wymieniane)-ok czujnik na kablau od 4garu (niby ok).

BMW e36 316i M40 92 rok.

Może ktoś z was miał podobny problem więc proszę o pomoc i wskazówki.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Opublikowano
A trzecia to umierająca pompa paliwa.

Pompa paliwa była wymieniana okolo 6miesięcy temu nie podejżewałbym pompy paliwa.

No własnie nie sądziłem że może to być coś z wtryskiwczami ale od czego zacząć sprawdzanie Filtr? czy wtryski? a może pojechać do mechanika i sprawdzić go na kompie,tylko mam obawy czy podłaczając go do komputer wskarze mi przyczynę ewentualną awarie wspomnianych przez Was części ?

Opublikowano

Jeśli filtra dawno nie zmieniałeś, to musisz to zrobić, a później będziesz sie martwił dalej. Wtryskiwacze można spróbować wyczyścić wlewając do benzyny odpowiedni preparat np. STP a ciśnienie pompy sprawdza się manometrem podłączonym do listwy, ale dopiero po wymianie filtra paliwa, bo przed to trochę bez sensu.

Podłączenie pod komputer nieujawni ci niestety żadnej z wyżej wymienionych usterek.

Opublikowano

Jest jeszcze jedna mozliwosc a mianowicie, jak to czesto bywa w M40, umarly hydroregulatory.

Napisz czy silnik chodzi cicho czy cyka jak diesel.

Mialem kiedys M40 i te same objawy. Po wymianie hydrauliki, dzwigieniek i walka problem znikl

Opublikowano

Witam

Wczoraj kupiłem STP i dolałem do benzyny przejechałem okolo 80km i co zauwarzyłem to lekką poprawę już toche lepiej się zbiera na wolnych obrotach(gazując go już tak nie przerywa)ale jednak jeszcze nie ma odpowiedniej mocy a szczegulnie czuć jadąc na 3biegu i na obrotomierzu miedzy 2000 a 3000obrów kupiłem też filtr paliwa ale niestety jszcze nie założyłem(dla zainteresowanych ceną filtra 55zł)

Oczywiście zdam relacje jak ato będzie się zachowywało.

Planuje jeszcze wymiane już zakupionego filtra jeżeli nic to nie da więc wezmę podejmę się przeczyszczenia wtryskiwaczy.

Ps

Auto na wolnych obrotach zachowuje się całkim normalnie.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Opublikowano

Wymień filtr jak najszybciej, bo właśnie od tego powinieneś zacząć.

Dystans 80 km to jeszcze za mało, lepszy efekt będzie po ok. 300 km, ale najpierw filtr paliwa (wymienisz w 20 min. na kanale, kup sobie nowe opaski zaciskowe na przewody paliwowe).

Opublikowano

Cześć

Ja miałem identyczny problem i ku mojemu zdziwienieu ustąpił...gdy odłączyłem na 1 godzinę komputer (tzn. akumulator) :dance:

i teraz jest OK

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Wymieniłem filtr paliwa-widać znaczną poprawe lecz to jeszcze nie to silnik trochę lepiej chodzi podczas dodawania gazu.Podczas jazdy gdy się jedzie mając okolo 3000 tyś obr.czuc momentami tak jagby sie cos odtykało się czyli mocno dostaje kopa(może to działanie STP)Jutro jestem umuwiony u mechanika na podłączenie komputerka-aby wykluczyć ewentualne inne usterki silnika.jestem wciąż przekonany że to będzie wina zapchanych wtrysków.tak na mrginesie dowiadywałem się w sklepie o koszt wtryskiwaczy i powiedziano mi że jedna szt. kosztuje okolo 200zł boshowskie-czy wie może ktoś ile mogą kosztować ewentualnie zamienniki?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak to jeden ?? Wymieniłes tylko jeden wtryskiwacz ? napisz w jaki sposób dowiedziąłes sie który .

Mam identyczny problem wszysto ok a auto dławi :(

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...