Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może koledzy pomogą,

Wyjąłem dziś stary akku o pojemności 90ah i włożyłem nowy 80ah do BMW E91 320d

Posiadam działająca INPA, DIS. W dis bez problemu zameldowalem akumulator ale w INPA widnieje 91AH wiec chciałem zmienić pojemność na 80ah. Nigdy nie kodowalem niczego ale nie bylo wiekszych problemow z konfiguracja NCS expert. Znalazlem taka oto instrukcje w necie według której postępowałem (profil expert skonfigurowalem wedlug poradnika z internetu wersja NCS V3.0.8:

Changing VO:

1. Open NCSEXPERT

2. File > Load profile > Select Expertmode > Click OK

3. Press F1 (VIN/ZCS/FA)

4. Press F3 (CS/FA f. EC) > Select E89 > Click OK > Select CAS > Click OK (wybralem e89 bo e90 nie bylo na liscie - w inpie takowy model posiadam)

5. Press F6 (Back)

6. Press F1 (VIN/ZCS/FA)

7. Press F2 (Enter FA) > Select E89 > Click OK (po klikniecu ok wyskakuje mi taki błąd (following feature is invalid for FA#0306 - swoja droga moje bmw jest z 03/2006)

8. A window labeled “Eneter VIN” appears with your vehicles VIN number filled in > Click OK

9. A window labeled Enter FA appears > scroll to find VO for old battery (-B090) > highlight –B090 and press delete on keyboard (w tym momencie odnalazlem na koncu listy A090 wiec to chyba jest zarejestrowany akku żelowy, zmieniam wszystko jak w punkcie 10 uzywajac funkcji add na "-B080" a "-A090" usuwam delete daje ok

10. Enter –A080 is “Attribute” box > Click Add > Click OK

11. Press F6 (Back)

i tu zaczynaja sie schody bo nie mam jak na zdjeciu poniezej aktywnego przyciku "F4"

NCS.png

do czesci nie doszedlem z w/w przyczyny

12. Press F4 (Process ECU) > Select CAS > Click OK

13. Press F2 (Change Job) > Select FA_Write > Click OK

14. Press F3 (Execute Job)

15. Verify that the write is complete “Job Ended”

16. Press F1 (Change ECU) > Select FRM > Click OK

17. Verify lines : get coded, FRM, JOBNAME = FA_Write

18. Press F3 (Execute Job)

19. Verify that the write is complete “Job Ended”

20. Press F6 (Back) > Exit NCSEXPERT

Bede wdzieczny za pomoc w rozwiazaniu problemu