Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie. Czy też tak macie. Chodzi mi o funkcję w pozycji "A" doświetlanie zakrętów przez halogeny. Zauważyłem ,że przy skręcie w lewo nie muszę robić tak wielkiego ruchu kierownicą jak przy skręcie w prawo aby załączył się właściwy halogen. Czy to tak ma być, czy trzeba dokonać kalibracji ustawień .
Opublikowano

Na postoju to zauważyłem , że prawy i lewy halogen załączą się w tej samej pozycji kierownicy, pół obrotu. Ale już podczas jazdy np około 40 km/h to w lewo na niecałym 1/4 obrotu a w prawo trzeba prawie 1/2. Jeszcze muszę sprawdzić dokładnie.

Ale jak by co to wstawiłem w halogeny ten zestaw. Efekt światła na drodze bajka.

https://www.aliexpress.com/item/2x-H8-H9-H11-H16JP-Car-LED-Headlight-Canbus-No-Error-10400Lm-110W-For-Philips-MZ/32644720584.html?spm=2114.13010608.0.0.HNy5Uw

Opublikowano
Ostatnio właśnie sprawdziłem i zauważyłem, że przy 40km/h przy lekkim skręcie w lewo zapala się lewy halogen a przy skręcie lekko w prawo, prawy milczy. Dopiero jak mocno skręcę to wtedy zapala się. Może to dlatego że mam adaptacyjne światła?
Opublikowano
Hmmm. też mam adaptacyjne.Do 50km/h lewe światło odchodzi bardziej na bok, a światła reagują na ruchy kierownicy. Halogeny na skręt reagują tak samo. Nie wiem, zgaduję...może potrzebna adaptacja czujnika położenia kierownicy. Ale to chyba samo się wykonuje, kręcąc kierownicą do oporu w prawo i lewo. Może niech ktoś jeszcze się wypowie.
Opublikowano
No i tu jest kolosalna różnica. Przy jeździe powolnej rzędu 20km/h trzeba zrobić pół obrotu kierą prawo/ lewa aby w zależności od położenia kierownicy załączył się odpowiedni halogen. Sprawa wygląda już inaczej przy prędkości np. 40km/h. Przy lekkim skręcie w lewo, np. kontrolowaniu toru jazdy, już zapala się lewy halogen, lecz przy takim samym ruchu prawy już nie. I o co tu kaman :shock:
Opublikowano

Dobra.. idę sprawdzić organoleptycznie ,bo to ciekawostka

edit: u mnie jest tak samo.Ale zagadka a byłem pewien,iż chodzą i zapalają się tak samo..............chyba trzeba do BMW napisać w tej sprawie :mrgreen: :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Hmm. to widzę że nie jestem sam :D Trochę to poj....ne, że za każdym razem przy prędkości 40km/h, a przeważnie po mieście tak człowiek się wlecze w ruchu, załączy się halogen lewy. Tym bardziej na chu....steczkę, jak są światłą adaptacyjne i lewe wali cały czas po oczach tych z przeciwka.
Opublikowano
Ale mam takie wrażenie że jest to spowodowane adaptacyjnymi światłami. Gdy lewe idze do 50km/h w lewa stronę....ciekawe gdy wraca powyżej 50km/h w położenie normalne...czy wtedy te anomalia z halogenem występują?
Opublikowano
Przy 50 km/h jak światła ustawią się już do normalnej pracy to halogeny przestają już doświetlać zakręty. Jak to serwis powiedział, w czym problem. My nie mamy problemu, ale czemu to tak działa. Ja rozumiem np. przy ruchu lewostronnym, aby oświetlić szybciej pobocze. Ale w samochodach które są wyprodukowane na ruch prawo? Po chusteczkę mam doświetlać środek drogi przy lekkim ruchu kiery, jak i tak adaptacyjne jest odchylone na lewo.
Opublikowano
Haha....w cudzysłowie to problem :):)Dzwoniłem ale oni trochę zaskoczeni byli ,że kogoś to interesuje a odpowiedzi nie znali.Tzn odpowiedź brzmiała ,że tak jest zaprogramowane fabrycznie
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
No tak, powyżej 50 nie doświetlają :duh: ....a przy dzisiejszej pogodzie i ruchu, nie dojrzałem różnicy :wink: . Spróbuję innym razem :D
Opublikowano
Hmm. Jeżeli jest to zaprogramowane fabrycznie tzn. że można to też przeprogramować i poprawić fabrykę. Trzeba będzie się skonsultować z kolegą dziqskiem.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie, w końcu wczoraj sprawdziłem. U mnie jednak działają,włączają się równo. W lewo, duża wskazówka zegara na około 9.00-9.30, w prawo 2.30-3.00. Ale też jestem po aktualizacjach u Artura...to może dlatego jest równo :D