Skocz do zawartości

BMW E39 530i 2001.02.17 - jaki automat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy da się sprawdzić po numerze VIN jaki typ skrzyni automatycznej jest w moim BMW?

Pytam bo:

Za wikipedią do 2001.03 dawali GM, a potem dawali ZF.

Jestem prawie pewien, że mam ZF, tylko, że wiki wprawia mnie w błąd.

Zna ktoś jakiś dekoder VIN który by pokazał jak najdokładniej wszelkie dane auta (w tym konkretnie model skrzyni)?

Skrzynia jest OK, nic się nie dzieje, po prostu pytam by wiedzieć, bo GM ma gorszą opinię....

VIN: WBADS61040GV41229

Właśnie po około 3 miesiącach porobiłem wszystko co było do porobienia: uszczelka pod klawiaturę, przewód od VANOS-a, wymiana tylnej ramki w klapie, poprawki antykorozyjne, lakierowanie klapy tył i prawego progu, hamulce, przewody, płyny, pompka intensywnego spryskiwania, łączniki stabilizatora i parę innych drobnych pierdół.

Pozdrawiam!

Opublikowano

No i właśnie z pierwszej odpowiedzi wynika, że do 1 marca 2001 były GM (mój jest z 17 lutego 2001), a z drugiej odpowiedzi wynika, że ZF.

Nie pytałbym na forum gdyby właśnie nie było takich niejasności.... a czy jak wjechałbym na kanał, to są jakieś konkretne oznaczenia po których poznam jaka to skrzynia?

Pozdrawiam.

Bo np w tym ostatnim poście skrzynia "A5S325Z" ... skąd mam wiedzieć czy to ZF czy GM.... sorki, jestem nowy w BMW, od 10 lat jeżdżę A8 z 1994 roku....

Opublikowano

Gdzie w linku, który podesłałem masz napisane, że to GM? Patrz po oznaczeniu skrzyni. Masz (wg ETK) A5S 325Z - TU a to jest ZF wg tej tabelki. Również wg tej tabelki GM w 530i ma oznaczenie A5S 390R. A dokładna data prod. Twojego auta to 09.02.2001 ;)

Jak podgrzewanie kierownicy działa w zimniejsze dni? :)

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/pl/select?vin=GV41229

rodzaj skrzyni jest sprawdzony po nr VIN : gv41229, kliknij na przeglądaj części i będziesz wiedział wszystko o swoim aucie, oj coś mało kumaty jesteś, przecież podałem ci wszysko na tacy. Oznaczenie twojej skrzyni wg bmw to: A5S 325Z, a wg producenta ZF Friedrichshafen AG, to ZF 5hp19.

Opublikowano

Sorki, w sumie tak to jest jak się pisze w czasie pracy....

Dzięki zatem za info!!

Pozdrawiam.

Co do podgrzewania kierownicy - jeszcze nie sprawdzałem - za ciepło.

Ja jestem zimnolubny, na Syberię w styczniu jadę pociągiem.

Wielkie dzięki za linka do sprawdzania części do mojego BMW, nie znałem tego, jak pisałem w BMW jestem nowy i nie bardzo mam czas szperać w necie.

Zasadniczo temat można zamknąć.