Skocz do zawartości

N52 dziwne zachowanie obrotów zaraz po starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A, czy klima przy odpalaniu jest włączona? Jeśli tak, to wyłącz ją kolego i zobacz wtedy.

Jeśli tak - to po prostu kompresor klimy od razu zaczyna pracować i obciąża silnik, który jeszcze nie jest gotów na dodatkowe obciążenie bezpośrednio po odpaleniu.

Opublikowano

Niestety klima wyłączona.

Ale sprawdzę jeszcze prąd łądowania, ew. wypnę na chwilę układ pasowy, moze ktoreś z nich obciąża początkowo

A jeszcze takie pytanie, czy przypchany filtr paliwa moze to powodować?

W sumie wystarczy jak wcisnę pedał gazu na 1mm w momencie gdy obroty nie zdążą jeszcze zejść do nominalnych, to problem jakby nie występował, ale jak puszcze gaz, to pojawia się to wachnięcie obrotow i silnik pracuje niemal stukowo, jakby dostawał za dużą dawkę paliwa.

Czuć też często paliwo w spalinach po uruchomieniu w którym towarzyszy przydławienie obrotów.

CIepły silnik nie powoduje wachnięcia po odpaleniu, błędów w ECU brak.

Opublikowano

Upps, patrzyłem przez pryzmat swojego m54.

Jest to takie wróżenie z fusów, ale czytałem, że w n52 może być winny czujnik położenia wału.

Wpisz w google "bmw n52 rough idle" sporo tego jest.

Opublikowano
sprawdź pobór prądu,ja walczyłem z porannym falowaniem,a winny okazał się alarm który po dłuższym postoju nadmiernie rozładowywał akumulator,jak na noc go nie zamykałem to było ok,świece i cewki sprawdzałeś?
Opublikowano

raczej wątpie ze coś kradnie prąd, bo raz auto troche stało i na pewno bym nie odpalił.

Swieczki nowe, uszkodzone cewki dają o sobie znać, bo sypią błędami w ECU, chociaz niespalone paliwo by na to wskazywało

Ludzie na zagranicznych forach piszą o "eccentric shaft sensor" - jak rozumiem, jest to czujnik wałka mimośrodowego valvetronica?

Poza tym objawem, mam jeszcze delikatne szarpniecia jak trzymam jednostajnie obroty.

Jak przyspieszam gwałtownie z wolnych obr to tez poczatkowo sa szarpniecia, potem przyspiesza plynnie.

Jak sie troche zagrzeje motor, to wszystko znika. Na ciepłym silniku sporadycznie zaszarpie wciskajac gaz z niskich obr, ale w zdecydowanie mniejszym stopniu anizeli przy zimnym,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Mam ten sam problem co Ty. Mój silnik to N52B25 i też rano odpala z falowaniem obrotów a jak jest ciepły to perełka. Tak mnie to irytowało że oddałem do mechanika który nic nie stwierdził i nie ma błędów. Mam nowe cewki i świece. Najlepsze jest to że po odbiorze auta od mechanika dobrze pali w porównaniu do tego co było chociaż czasem mu się szarpnie. Stwierdził też że miałem mokrą od oleju cewke w 2 cylindrze i bylo podejrzenie że przepuszcza uszczelka od pokrywy zaworów więc ją wymieniłem na wszelki wypadek parę dni temu i mialem raptem jeden kiepski start. Sam nie wiem co jest z tym odpalaniem bo czytałem sporo forum i to dość częsty przypadek w tym motorze.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka