Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przy wjeżdżaniu do garażu usłyszałem klekokotanie jak w dieslu , a nawet bardziej metaliczne dźwięki .

W środku auta praktycznie nic nie słychać, tylko na zewnątrz , no i po otwarciu maski. Klekotanie to dźwięk blach z osłony turbosprężarki , po przytrzymaniu osłony od góry klekot ustaje. Ktoś miał taki objaw u siebie w aucie?

Opublikowano
Ja miałem. Kolega prowadzący warsztat poprawił fabrykę podkładając tam taki druciak stalowy. Pomogło.
Opublikowano
Miałem to samo osłona turbiny obijała się na dole o wydech ,pojechałem do mechanika ,dorobił uchwyt i klekotanie ustało. Usterka niby banalna lecz bez podnośnika raczej nic się nie da zrobić z góry jest sie bardzo ciężko dostać.
Opublikowano
Takie rozwiązania z podkładaniem jakiegoś metalu (który może wylecieć i spowodować dużo szkód ) czy też dorabianiem uchwytów są chwilowe i mnie nie interesują, zamierzam wymienić wszystkie 3 osłony turbiny co sie wiąże z demontażem katalizatora spalin. Ktoś demontował?
Opublikowano
Nie wiem czy wymiana tej obudowy ma sens u znajomego tez tak drżała i dorobił uchwyt tak ja u mnie i jeździ już tak 4 lata ,a po wymianie nie masz pewności czy po jakimś czasie problem nie powróci ,bo widocznie coś jest nie tak z ta obudową.