Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

od dłuższego czasu coś mi nie pasowało w dźwięku silnika przy przyspieszaniu ale to co mam od 2-3 tygodni przechodzi pojęcie.

Tutaj jest link do nagrania z krótkiej jazdy po mieście - fragment od 3:15 - 3:40 bardzo dobitnie pokazuje o co chodzi

https://soundcloud.com/user6981240/e90-325xi-chrobotanie-silnika

Jeśli ktoś chce posłuchać normalnego dźwięku silnika to do 2 minuty nie słyszałem zbytnio tego chrobotania. Po 4 minucie wracam do domu - dźwięk też jest słyszalny ale mniej.

Samo zjawisko jest niezależne od stopnia rozgrzania silnika, słyszalne tylko przy przyspieszaniu, kiedy zdejmę nogę z gazu to momentalnie ustaje.

Prawie nigdy nie udało mi się wywołać tego dźwięku na postoju na luzie.

Dźwięk oczywiście nie zależy czy jadę na gazie czy na benzynie.

Jeśli mam się zdać na słuch to dźwięk słyszę pod maską od strony kierowcy.

Zmieniałem olej - aktualnie Mobil 0W40 New Life - bez różnicy

Zmieniałem olej w skrzyni (manual) na fabryczny - bez różnicy

Czyszczone oba elektrozawory vanosa z wymienionymi uszczelkami.

Brak błędów na komputerze. Oleju bierze umiarkowanie - 1l na 3-4 tyś km. (jak na N52...)

Przebieg 195 000km.

Samochód ma moc, przy tych odgłosach nie ma żadnego szarpania.

Pozdrawiam i proszę o wskazówki :evil:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
witam ustaliłeś co tobie tak chrobotało??? bo mi od kilku dni te same odgłosy się pojawiały i podejrzewam że to nastawnik valvetranica ale tylko podejrzewam. jeśli ustaliłeś przyczyny tych odgłosów to daj znać będę bardzo wdzięczny :D pozdrawiam
Opublikowano
wedlug mnie to nie jest silnik tylko sprezarka klimatyzacji w ktorej nie ma oleju.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

A zobacz jak dasz na luz [w trakcie jazdy, gdy zaczelo chrobotac] i jak zaczniesz podnosić po malu obroty, czy tez bedziesz mial to ocieranie. Na kazdym biegu tak masz?

Jesli na rozpietym napedzie nie bedziesz tego mial, to osprzet silnika mozesz od razu wykluczyc.

Stawiam, ze ucichnie i stawiam ze to naped xdrive daje po dupie

Opublikowano
tak faktycznie to moze byc rozdzielnik xdrive, wymiana plynu kosztuje jakies 200 zl, Tanio aby sprawdzic a nie zaszkodzi. Jezeli na rozpietym dalej tak masz za to zrob w feuvert konserwacje klimatyzacji (plyn + olej) za 160 zl jezeli nie byla robiona. Jezelina na badaniu ci wydzie ze nie wyciagneli zadnego oleju to ze go juz nie bylo i jezeli nie zatarla sie sprezarka to wszystko piwinno wrocic do normy.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie