Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od 3 tygodni mam nierowna prace silnika na zimnym albo jak auto siedzi nieodpalane przez kilka godzin. Tak jakby nie palilo na wszystkie gary , lekko szarpie. Po okolo minucie od startu silnik dziala juz jak powinien. Wiem ze cieknie mi uszczelka pokrywy zaworow. Czy mozliwe ze olej mi zalewa swiece/cewki i dlatego takie problemy ? przerabial to ktos ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od 3 tygodni mam nierowna prace silnika na zimnym albo jak auto siedzi nieodpalane przez kilka godzin. Tak jakby nie palilo na wszystkie gary , lekko szarpie. Po okolo minucie od startu silnik dziala juz jak powinien. Wiem ze cieknie mi uszczelka pokrywy zaworow. Czy mozliwe ze olej mi zalewa swiece/cewki i dlatego takie problemy ? przerabial to ktos ?

Byloby jasniej jakbys podal kod silnika? M62 czy N62? Przed czy po lift?

Opublikowano
Na pewno nie przez ta uszczelke , po zlozeniu pokrywy zle dokrecilem srube i mialem cale to miejsce gdzie sa cewki zalane olejem a silnik chodzil normalnie , predzej odma lub jakies inne lewe powietrze
Opublikowano

problem rozwiazany . Doszedlem do wniosku ze od dluzszego czasu jezdzilem na 7 cilindrow ;) auto lekko poszarpywalo od roku czasu ale myslalem ze to cos innego. Ostatnio tak jak pisalem wyzej check engine zaczal migac przy przyspieszaniu , przy spokojnej jezdzie palil sie caly czas , auto nie mialo mocy i bardzo szarpalo na zimnym starcie przez minute albo dluzej.

Przyczyna ? Uwalona cewka na 5 cilinder co wykazala wczesniej INPA . Uwalona cewka byla tak jak wszystkie pozostale oryginalna BMW z roku 2006. Wymienillem na cewke BOSCHA + komplet swiec .Auto odzyskalo moc i dodatkowo nie szarpie przy przyspieszaniu jak to bylo przez dlugi okres czasu :)

Uszczelka pokrywy zaworow bardzo delikatnie cieknie i bylo bardzo malo oleju w dwoch gniazdach swiec po stronie zbiorniczka plynu do chlodnicy. Z wymiana uszczelek poczekam do wymiany rozrzadu ;)

Opublikowano
Skoro inpa pokazala cewke to trzeba bylo predzej wymieniac :) dobrze ze problem rozwiazany :)
Opublikowano
Wychodzi na to ze przez rok czasu jezdzilem na 7 cilindrach :D gdyby objawy sie nie nasilily to pewnie dalej bym tak jezdzil .