Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem dotyczy, iż dzisiaj przez przypadek zobaczyłem, że wężyki podciśnienia są odwrotnie zamontowane niż na schemacie z Realoem. Czy ktoś wie czy ma to jakiś wpływ na pozostałe podzespoły, które są sterowane przez podciśnienie? Jak ma, to w jakim stopniu? Na czerwono zaznaczyłem o które wężyki chodzi.

3089814f023a.jpg

Opublikowano

O ile dobrze rozpoznaję, to jest układ podciśnieniowego utwardzania poduszek silnika (a nie sterowania wydechem jak w temacie...). Jeśli te dwa wężyki od elektrozaworu są podłączone odwrotnie, to sam zawór nie spełnia swojej roli, czyli nie "uruchamia" podciśnienia wtedy kiedy powinien.

Jeśli cały układ podciśnienia jest szczelny, to nie ma to wpływu na inne jego elementy, bo elektrozawór działa tylko w jedną stronę.

Przy takim podłączeniu możesz mieć czasami odczuwalne mocniejsze wibracje silnika.

Opublikowano
Napisałem że sterowania wydechu bo wziąłem nr tego elektrozaworu i wyskoczyło sterowanie wydechu recyrkulaulacja spalin. Ale dzięki za info teraz będę Wiedział. Pzdr