Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ostyatnio zauwazylem ze moj czujnik parkowania z tylu puscil baka i poprostu nie dziala. wczoraj wieczorem zauwazylem ze nie dzialaja mi tez swiatla cofania...wie moze ktos co sie moglo spieprzyc? czy czujnik parkowania jest podlaczony jakos do swiatel ze wlacza sie w tym samym momencie ? czy kieruje tym komputer bo ogolnie rzecz biorac na kompie nie wyskakuje zaden blad...pomozcie jak mozecie...Z gory dzieki i pozdrowiania :D
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest podłaczony do włacznika tylnych świateł więc pewnie on padł.
Krzysztof
Opublikowano
To jednak nie wlacznik tylko modul. A wiec wychodzi na to ze modul swiatel steruje takze czujnikami parkowania i swiatlem wstecznym.
  • 1 rok później...
Opublikowano

witam wszystkich - to mój pierwszy post = pierwsze BMW :D .

Zakupiłem E90 2006 - 163km. Wszystko w porządku, poza park-tronikiem,. Byłem w ASO na szczegółowym przeglądzie przed zakupem - auto igła poza systemem parkowania ( w niedalekiej przyszłości sprzęgło, ale to wliczałem). komp pokazał uszkodzenie lewego czujnika - system nie działa wogóle, po wrzuceniu wstecznego zapala się lampka na desce ze system nie działa. I teraz, jak do tego podejść? czy wymienić sam czujnik - jak? Proszę o pomoc i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano
Po pierwsze zakup czujnik, następnie należny odkręcić zderzak i wymienić czujnik. Jak sam sobie nie poradzisz to jedź do pierwszego lepszego mechanika.
Opublikowano
pytanie dodatkowe. czy istnieje możliwość że komp w ASO źle zdiagnozował sprawę? Podał czujnik lewy do wymiany - chodzi mi o to czy może być więcej sztuka padniętych, lub jakiś sterownik - nie chce niepotrzebnej roboty jeśli się okaże po rozebraniu że coś innego jest wadliwe. I czy do wymiany czujnika koniecznie trzeba demontować zderzak - może jest dojście od spodu itp.
Opublikowano

czujniki ultradzwiękowe systemu parkowania można zdiagnozowac samemu, wystarczy przyłożyć ucho u słychać charakterystyczne cykanie, można też wyczuć minimalnie jego pracę przykładając delikatnie opuszek palca.

Albo padł czujnik, poszukaj używki na allegro albo rzeczywiscie moze być problem z wiązką. Wiązka predzej skoroduje niż ulegnie uszkodzeniu mechanicznemu sama z siebie

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
W starszym modelu np E39 wystarczyło zdemontować sama listwę na której były czujniki, w E90 raczej zderzak. Możesz jeszcze spróbować odkrecić koło, nadkole i zajrzeć czy nie dostaniejsz się jakoś do czujnika od środka.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
czy koniecznie trzeba ściągać zderzak? Na tablicy po włączeniu wstecznego tylko kontrolka że system nie działa.

Tak koniecznie musisz ściągnąć zderzak.

Może być walnięta wiązka jest to jedno z wielu dziadostw wykonanych w tym aucie :). U mnie też była przetarta, polutowali i działa, a ja kupiłem na zapas całą wiązkę i mam ją w domu. Może kiedyś się przyda. Mowa o czujnikach przednich.

Pzdr.

Opublikowano
czujniki ultradzwiękowe systemu parkowania można zdiagnozowac samemu, wystarczy przyłożyć ucho u słychać charakterystyczne cykanie, można też wyczuć minimalnie jego pracę przykładając delikatnie opuszek palca.

Albo padł czujnik, poszukaj używki na allegro albo rzeczywiście moze być problem z wiązką. Wiązka predzej skoroduje niż ulegnie uszkodzeniu mechanicznemu sama z siebie

Tu masz racje, ale kolega kupił już z takim uszkodzeniem. Ja np wjechałem zimą w zaspę, co spowodowało urwanie światła przeciwmgielnego i urwanie przewodu od czujnika.

Opublikowano

Kolego jolko,

ja podczas kupowania auta miałem ten sam problem i te same objawy co Ty. Komputer pokazywał błąd czujnika z tyłu, więc poprzedni właściciel tuż przed sprzedażą auta kupił ten czujnik i mi go dał, żebym sobie wymienił.

Jeśli masz problem z którymś z lewych czujników, to możesz się do niego dostać bez zdejmowania zderzaka. Ja nie miałem z tym problemów. Trzeba położyć się na plecach i wsunąć głowę pod zderzak. W takiej pozycji jesteś w stanie dosięgnąć ręką do czujnika. Można też wymacać i trafić do czujnika po wiązce kabli. Jeśli chodzi o czujnik po prawej stronie to pod spodem zderzaka jest osłona, przez co dostęp jest ograniczony. Ale myślę, że po jej zdjęciu nie będzie problemu z dojściem.

Ja w ten sposób wymieniłem czujnik na nowy ale problem nie zniknął. Jak się później okazało uszkodzona była wiązka kabli. Naprawili mi to w ASO, ale do tej roboty już zdejmowali zderzak.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Sprawa wyjaśniona. Po sprawdzeniu wiązki i kable całe. Padnięty był czujnik lewy zewnętrzny. Połączone są szeregowo i nie działają wszystkie, Koszt czujnika 80 zł, wymiana 50 zł.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

mam problem , w moim BMW E91 320d nie działają czujnikii parkowania z tyłu,

mam też czujniki z przodu - te działają

wyczytałem że tylne czujniki parkowania są powiązane z tylnymi głośnikami - albo ich nie mam albo nie działają.

Opublikowano

Witam,

Miałem ten sam problem. Najpierw pojechałem do serwisu, oni stwierdzili brak komunikacji z głośnikami i stwierdzili, że można aktualizować całe auto (ale nie dadzą gwarancji, że to pomoże) za 500zł lub wymianę całego modułu CCC za 3000zł :duh:

Pojechałem do mechanika, który ogarnia bemki, po 10min stwierdził spalone głośniki. Wymiana na nowe rozwiązała problem:)

Dodam, że mam Idrive i na nim czujnik z przodu i z tyłu działały prawidłowo.

Głośniki na pewno masz, ja też myślałem, że nie mam :cool2:

pozdrawiam

Opublikowano
Podstawowe audio ma 6 głośników - 2 w przednich drzwiach, 2 po fotelami i 2 w tylnej półce w przypadku sedana. Kombi nie ma tylnej półki ale powinno mieć jeszcze 2 głośniki gdzieś z tyłu.