Skocz do zawartości

wymiena sprezyn (tył) kilka niejasnosci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam fanów BMW !! Posiadam E34 z 92r. mam zamiar wymienic sprezyny z tyłu i na czym polega moj problem a mianowicie robiłem to kiedys w Escorcie z 91 i obeszło sie bez sciagaczy lecz musiałem odkreca od góry amortyzator. Czy w BMW tez trzeba od góry go odkrecic ?? bo ogladałem swoja samochód i jakos nie dochodzi mnie jak zejdzie mi sprezyna poniewaz "stoii" ona na poporce amorka. Czytałem kilka postów z archiwum i tam opisane było tylko w E36. Czy moze w E34 tez wystarczy odkrecic amorek od wahacza ?? za odpwoiedzi dziekuje !!
BMW - bedzie sie działo !!
Opublikowano
kurcze napewno pomoze ale osobie ktora wie jak z tego kozystac :D (nie znajomosc jezyka angielskiego :) )
Opublikowano

Odkręć śrubę nr 16 - amortyzator/wachacz .

Odkręć śrubę nr 8 x 3 amortyzator/kielich .

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HD51&mospid=47375&btnr=33_0532&hg=33&fg=45

Jak będziesz miał kpl. amortyzator ze sprężyną w rękach pozostaje użycie ściągacza do sprężyn, niektórzy stosują zamiast ściągaczy "garażowe metody", jednak tego nie polecam.

To, że tył samochodu należy podnieść, wiesz.

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
ok to juz roumiem ale jak dostac sie do kielicha od bagaznika czy jakas metoda os srdka auta (demontujac np. tylna kanape i pułke??)
Opublikowano
Musisz niestety zdemontować tylną półkę, chyba że masz duże dziury po głośnikach to może podejdziesz bez jej demontażu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz niestety zdemontować tylną półkę, chyba że masz duże dziury po głośnikach to może podejdziesz bez jej demontażu.

Nawet przy dużych dziurach będzie problem. Trzeba zdjąć półkę.

Odnośnie sprężyn, to mam nadzieję, że albo masz oryginały albo dajesz do kowala na naciągnięcie, bo jak zamierzasz założyć włoskie "oryginały" to daj sobie od razu spokój.

Kai