Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

e91- felgi 8,5 i 9,5 - stabilność na drodze

Hej, przymierzam sie do zmiany felg na 19" ,225-35 przód i 255-30 tył. I tu sie pojawia pytanie- przy różnej szerokości felg( opon) jak jest z prowadzeniem auta. Gdzieś mi obiło sie o uszy że auto może pływać na drodze, czy też inne zjawiska :evil: . Czy może sie ktoś wypowiedzieć na ten temat zanim wydam kase :lol: .Dzięki

kmop

Dołączenie: 07 Mar 2014 23:47

Moje BMW: E46 320d 2001, E91 325i 2006

Opublikowano

Pływać to może kaczka po wodzie. :D Spokojnie jak chcesz to wstawiaj. Pamiętaj że przy różnej szerokości opon musisz mieć różnice w szerokości felg aby zachowany był rozmiar po obwodzie. W E90 nie ma czujników ciśnienia w kołach, tylko dane są sczytywane z czujników ABS odnośnie prędkości obrotowej koła. Jak nie zachowasz odpowiedniego rozmiaru felg to wtedy będzie ci waliło ostrzeżeniem z TPMS o złym ciśnieniu w kołach. JA mam wstawione 19" i run floty. Przy tym rozmiarze to nie chcę złapać kapcia i uszkodzić felgi. Wiem, wiem komfort to jak na wozie drabiniastym, ale tam gdzie jeżdżę drogi w miarę równe. Ja wstawiłem sobie takie coś dla świętego spokoju.

https://www.aliexpress.com/item/Car-Tire-Pressure-Monitoring-System-Solar-Energy-Wireless-LCD-Display-with-Four-Internal-Sensor-Increase-Traffic/32701014835.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.Cxt5Kn

Jak na razie sprawdza się b. dobrze. :cool2:

Opublikowano
Witam podpowie ktoś czy styling 442 podejdzie pod e90 bez problemu? Może ma ktoś taki zestaw i pochwali się jak to wygląda?
Opublikowano
Może masz jakieś jeszcze dane. Wzór ok, ale jakie ET i rozmiar. Jeżeli to jest 442M-19" to trzeba będzie dać z tyłu dystans jakieś 10 mm. Tu jest z tyłu różnica 8 mm. Ale jeszcze patrząc na szerokość felg, to przód powinien być 8" i tu jest ok, ale tył 9" aby zachowany był rozmiar po obwodzie pomiędzy przodem a tyłem. Przy X-drivie ma to duże znaczenie, a przy pozostałym, to nie wiem czy nie będzie waliło z TPMS-a że jest różnica w prędkości obrotowej kół przód/tył jako informacja o kapciu.
Opublikowano
Hmm a czy w standardzie nie wychodzą z przodu węższe, a z tyłu szersze felgi? Teraz tak mam i nie ma żadnych błędów :wink:
Opublikowano
No tak. Jak masz różną szerokość opony, to masz i różne szerokości felg. Jak masz wszystkie "kapcie " takie same to masz jeden rodzaj szerokości felg.W standardzie to przeważnie jest jeden rodzaj opon przód/tył. Jako doposażenie są przeważnie felgi z niskim profilem opon i różnymi rozmiarami opon przód/tył.
Opublikowano

Uzupełniam dane.

Styling 442 19r

przód 8" et 36 opona 255/35

Tył 8,5" et 47 opona 255/35

Jak to może leżeć na e90?

Podejdzie w ogóle? Czy trzeba jakiś dystans dobierać?

Opublikowano
Z tego co widzę to chcesz założyć 4 takie same lacze ale na fele o różnej szerokości. Jak masz xdrive to tego nie rób, bo go rozwalisz. Przy zwykłym napędzie ok, ale nie wiem jak będzie z TPMS. Na szerszej feldze opona się rozłoży bardziej i będzie trochę niższe koło.To jest 0,5 " różnicy w szerokości felgi.
Opublikowano

Po prostu takie opony mam założone na tych felgach i są praktycznie nowe. Dlatego pytam, bo szkoda je wymieniać. Jak trzeba będzie to tył zostawię, a przod zmienię na 225/40? Czy jakiś inny rozmiar, żeby pasowało?

Co do napędu, to dziwne, że coś może mu się stać skoro opony byłyby jednakowej szerokości i wysokosci? Zastanawia mnie tylko czy 255-wejdą na przód bez przycierania?

Opublikowano

Opony tak, ale zauważ że felgi się różnią szerokością. Jeden komplet masz 8" i na nich powinny być założone 225 (i teraz zależnie od rozmiaru felgi albo 35 przy 19", albo 40 przy 18") a na drugi przy szerokości 8,5" 255 i też albo 30 przy 19", albo 35 przy 18". Jak by były cztery felgi takiego samego rozmiaru, łącznie z szerokością felgi, np. 4x 8" lub 4 x 8,5" to nie ma problemu. Przy xdrivie ma to bardzo duże znaczenie. Koła zaczynają się kręcić z różną szybkością i można wtedy rozwalić rozdzielacz.

Ja miałem kiedyś przy zakupie założone 4x 235 na 18 przy et37 bez dystansów i nie ocierało o środek, ale tył to musiałem wtedy wywalić na dystansach 2 x 30 mm przykręcane, aby to jakoś wyglądało.

Opublikowano

Czyli generalnie te opony ani na tył, ani na przód w tej chwili są w nieodpowiednim rozmiarze?

W xdrive w tej opcji felg powinno być przód 225/35 i 255/30 Tył.

Jeśli miałby zostać tył 255/35 jak jest obecnie na tych felgach, to czy jest szansa dobrać rozmiar na przód, żeby to wszystko grało?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
225/40/19 - różnica wtedy będzie równa 0,2%. Tylko musisz wiedzieć, że licznik będzie zaniżał jak będziesz miał wyższy profil (większa średnica koła) niż jest przewidziany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

No cóż jeśli 255 na przód nie jest dobrym pomysłem , trzeba będzie podmienić przód na 225/40.

Może chce ktoś kupić 2 sztuki jak nówki 255/35/19 z 16 roku :mrgreen:

Powiedzcie mi jeszcze czy dystanse będą potrzebne do tych felg i ewentualnie jakie?

Dzięki bardzo za pomoc :cool2:

Opublikowano

Zalecenie rozmiary producenta:

przód felga 8" 225/35/R19 = 640,1mm

tył felga 8,5" 255/30/R19 = 635,6mm

Co daje nam różnice miedzy osiami Przód<=>Tył 4,5 mm (0,7 %)...

Ty masz komplet:

przód felga 8" 255/35/R19 = 661,1mm

tył felga 8,5" 255/35/R19 = 661,1mm

Moim zdaniem: opony są za wysokie! Licznik przekłamuje! Opona 255 na feldze 8" idzie w balon!

Opublikowano
Ale czy jak koledzy pisali wcześniej mogłoby zostać 255/35 na tyle, a na przód wrzucić 225/40? Wtedy będzie ok do xdrive? Ewentualnie jakiś dystans do tych felg?
Opublikowano

W sumie tak, ważne by zachować odpowiednią różnice miedzy osiami "Przód<=>Tył"

Ale ja bym szedł w rozmiary zalecane przez producenta. :wink:

Opublikowano

Dzięki wszystkim za cenne info.

Przemyśle to i zobaczymy co z tym zrobić :wink:

Jeśli będzie trzeba to wymienię tak jak zaleca producent :cool2: Tylko szkoda mi tych obecnych opon, bo tak jak pisałem wcześniej są jak nowe.

Opublikowano

Witam,

Chcę zakupić felgi z oponami o takich rozmiarach

PRZÓD

225/45R17 91W NEXEN N7000

TYŁ

245/40R17 91W BARUM BRAVURIS 2

PRZÓD 7,5J X17 ET41

TYŁ 8,5J X17 ET50 5x120mm

Czy będą one pasowały do mojej Buni ? nie będą ocierać ?

Czy będę musiał coś korygować za pomocą dystansów ?

Pomocy Forumowicze !!!! :)

Opublikowano

Zalecenie producenta to:

przód felga 8" 225/45/R17 = 634,3mm średnica koła

tył felga 8,5" 255/40/R17 = 635,8mm średnica koła

Co daje nam różnice miedzy osiami Przód<=>Tył 1,5 mm (0,2 %)

Ty chcesz dać:

przód felga 7,5" 225/45/R17 = 634,3mm średnica koła

tył felga 8,5" 245/40/R17 = 627,8mm średnica koła

Co daje nam różnice miedzy osiami Przód<=>Tył 6,5 mm (1 % )

Opona 225 lepiej leży na feldze 8" na 7,5 idzie w naciąg!

Tył za niski!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co masz na myśli pisząc o jakimś naciągu ?

A kolega jak najbardziej bedziesz potrzebował dystanse, opony co napisałeś mozna zakładać, jezeli nie xdrive to mogą być takie...

Opublikowano

:duh: Sorki, zapędziłem się. Nie w naciąg a w lekki balon. IMO 225 na 8" równiej leży niż na 7,5" :wink:

Ja bym takiego zestawu nie polecił...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli niech zakłada na te felgi 4x225/45 i tyle :) ale tu juz moze byc lekki naciąg (225 na 8,5)