Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

kolego bemka30, przemyślałeś dokładnie temat tak szerokich opon do tej wersji silnikowej?

Wygląd to jedno ale myślę, że 225 to dobry kompromis między wyglądem a przyczepnością.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pisał że 225 będą. Wygląd w większości załatwia odpowiedni dystans na tył, ja u siebie dałem do felg 17' 8J ET34 po 20mm dystansu na stronę i jest git.
3A0jS9b.png
  • Członkowie klubu
Opublikowano
tak to bywa jak się nie doczyta wszystkich postów :wink:
Opublikowano

Witam, zastanawiam sie nad oponami na lato do mojej 320i. Felgi 7,5 Et37 17 cali. W grę wchodzą 4 rozmiary opon:

1. 205/50 17

2. 205/45 17

3. 215/50 17

4. 215/45 17

Wiem, że z oponami o profilu 45 nie bedzie problemu ale nie wiem czy 205 i 215/ 50 zmieści się, nie chce żeby coś obcierało. Szersze opony nie wchodzą w grę ze względu na słabą moc samochodu, nie chce go jeszcze bardziej przymulać ;/ Zależy mi też na komforcie jazdy, teraz na zime mam 205/55 16. Bardzo ładnie wyłapują nierówności na drodze ale w zakretach samochód strasznie pływa;/ szukam jakiegos złotego środka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pływanie niekoniecznie jest związane z oponami, teoretycznie żeby je zmniejszać montuje się niższy profil. Do 17' 7,5j BMW montuje głównie 225/45, ale możesz zamontować szerokość 215.

Opony szer. 205 będą już miały spory naciąg.

3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozumiem, a jesli chodzi o 215/50 nie bedzie problemu z obcieraniem o nadkole?

przy seryjnym zawiasie? nie będzie

Opublikowano
Nowe Hankoki założone, 225/40/18 przód i tył , stwierdzam że autko super wygląda i jeżdzi,nie ma wielkiej różnicy w spalaniu i przyspieszeniu ,jest trochę twardziej ,ale ogólnie jestem zadowolony.
Opublikowano
Cały czas stoję przed wyborem tych felg i czytam coraz więcej wszystkich opinii i już sam nie wiem. Chciałem na wszystkie cztery koła dać 225 opony, ale przeczytałem, że lepiej z tyłu szersze niż z przodu. Dać na przód 205, a na tył 225 ? Czy może na przód 225 a na tył coś szerszego ? Jeszcze chciałbym wiedzieć jak to z tym ET do felg 8j bo to już całkiem dla mnie magia. Czekam na odpowiedzi i z góry wielkie dzięki.
Opublikowano
na felge 8j nie założysz 205, najlepiej jak chcesz miec przod inny a tył inny daj 215 i 225. Nie ma co się bawic w większe rozmiary chyba że masz grubo ponad 200 KM. A jak masz cos około 160 to ja bym dał 215 na całość lub 225 po co zamulać auto które i tak nic nie chce jechać. Gdy wartość ET się zmniejsza – alufelgi wystają bardziej na zewnątrz. Zwiększenie ET powoduje natomiast umiejscowienie koła bardziej wewnątrz nadkola i tyle w temacie. Bierz coś w standardowym Et do twojego auta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, i 225 przód i tył. Wygląd robisz dystansem na tyle 20mm ew. 15mm jeżeli chcesz, zobacz u mnie w galerii.
3A0jS9b.png
Opublikowano

witam. posiadam E90 320D 2006r. Chciałbym kupić felgi na wiosnę, a nie za bardzo się znam, więc chciałbym prosić o kilka rad ;)

Interesuje mnie rozmiar 17. Mam na oku te:

http://allegro.pl/17-5x120-bmw-seria-1-2-3-4-x1-x3-f30-e90-e91-i6011463048.html

czy będą do nich potrzebne pierścienie centrujące ? bo chyba bez pierścieni można, gdy otwór centralny to 72,60 , a te które tutaj wrzuciłem mają 72,56. chciałbym też wiedzieć jakie różnice są przy korzystaniu z pierścieni centrujących i bez nich.

czy osadzenie 33 będzie odpowiednie dla tego modelu?

Opublikowano

0.04mm różnicy to błąd pomiaru :)

W e90 zakłada się mniej wiecej od et20 do 40, w zależności od szerokości felgi. 33 jest ok, moze byc ciut schowane ale w normie.

Jesli kupisz felgi wymagające pierścieni i będziesz jeździł bez nich, pojawią sie wibracje na kierownicy i szybsze zużycie zawieszenia. Jeśli felga wymaga pierścieni to trzeba je założyć i tyle.

Wejdź sobie na katalog felg online i popatrz jakie parametry mają fabrycznie i szukaj w tych granicach.