Skocz do zawartości

Dziwne wskazania na bagnecie od oleju???????????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedawno zmieniłem olej w silniku 1,6 m43 i jak zwykle wlałem 4L i okazala się dziwna rzecz gdyż na bagnecie pokazuje pełny stan czyli dużo za cyferkami które są wybite na bagnecie a w/g mnie powinno być na ich połowie.

Silnik był zmieniany 1,5roku temu z m40 i nie wiem ile wleli mechanicy tego oleju bo w każdym tatalogu jest 4L i teraz mam dylemat czy wlać 3,5L bo to jest akurat połowa stanu czy 4L?

Proszę o szybkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Stan oleju musi być między kreskami naciętymi na miarce. Jeśli z miarką nie jest coś pokombinowane to śmiało lej ponad 3.5 litra a póżniej dolewaj i kontroluj z odczekaniem, aż scieknie do miski.

Jeszcze jedno:

Po zapaleniu zaraz po wymianie stan oleju spadnie, bo napełni się filtr.

No i rób to na poziomym podłożu.

Opublikowano
witam mam taki sam silnik jak ty i jakies 2 miesiace temu tez sam wymieniałem olej poczytałem na necie ze do mojej 1,6 wchodzi 4 l i tyle wlałem i na bagnecie jest prawie max ale jaki pisza ze ma byc 4 l to tyle wlałem a bagnet to tak w 100 % nie pokazuje ile jest tego oleju bo nieraz z samego rana mam max a na 2 dzien mam jakies 1,5 mm mniej i tak na zmaiane wiec zostaw tak jak masz :):D:D:D
Opublikowano

Dzięki panowie za podpowiedzi.

Zaleję 4L i nie będe się bawił bo w zasadzie wszystkie ksążki mówią o 4L zastanawiał bym się jak by w jednej było podane 3,5L a w drugiej 4L .

Pozdrawiam

Opublikowano
witam mam taki sam silnik jak ty i jakies 2 miesiace temu tez sam wymieniałem olej poczytałem na necie ze do mojej 1,6 wchodzi 4 l i tyle wlałem i na bagnecie jest prawie max ale jaki pisza ze ma byc 4 l to tyle wlałem a bagnet to tak w 100 % nie pokazuje ile jest tego oleju bo nieraz z samego rana mam max a na 2 dzien mam jakies 1,5 mm mniej i tak na zmaiane wiec zostaw tak jak masz :):D:D:D

Hihihi mam prawie tak samo jak ty...ale generalnie ma byc 3/4 na bagnecie...czyli jakas 1/4 wolnego miejsca do ostatniej kreski...tak bynajmniej slyszalem :D

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po zapaleniu zaraz po wymianie stan oleju spadnie, bo napełni się filtr.

Dokładnie tak, stąd mogą być różnice. Weźcie pod uwagę, że wsadzacie nowy filtr, a do tego są miejsca, gdzie olej zostaje - popychacze (hydrauliczne niwelatory luzów zaworowych). Pojemność układu smarowania, a ilość oleju wlewanego przy wymianie to dwie zupełnie różne rzeczy.

Kai