Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Pacjent BMW M5 - wypadki zapłonów na jednym cylindrze , dokładnie na 8.

Świece wszystkie wymienione . Po przełożeniu cewki błąd podąża za cewką . Przełożona cewka na 6 później na 4 .

Diagnoza : uwalona cewka -więc hurtownia i nowa cewka po numerach Boscha , założona a tu bęc błąd wywala szybciej niż na starej . Praktycznie odrazu więc odrazu cewka zwrócona i zakupiona tym razem BERU .

Po ponownym założeniu cewki BERU błąd wywala odrazu po odpaleniu auta i obojetnie czy cewka jest na 4 ,1 ,5 czy 3 cylindrze błąd jest odrazu.

W akcie desperacji sprawdzene zostało 6 używek ale na każdej po chwili jazdy wywala błąd .

Jakieś sugestie Panowie? Adaptacja czy ki pieron? Bo ręce już opadają przy tym samochodzie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko dlaczego błąd idzie z cewką?
Rozpoznano wypadanie zapłonów cylinder xx

Gdzie w błędzie mowa o cewce zapłonowej ? Chodzi o pominięcie zapłonu, ale nie o cewce zapłonowej. A przerwa zapłonu - działanie, które może być spowodowane wieloma składnikami

Opublikowano

Dobrze .

W takim razie jak wytłumaczyć to że gdy cewka jest przekładana na inny cylinder błąd wyskakuje akurat tam ? Tak jak pisałem - najpierw błąd był na 8 cylindrze , by wykluczyć świecę lub problem z instalacją przełożona została cewka na cylinder 6 . Po skasowaniu błedu i jeździe próbnej błąd pojawił się na 6 garku . Zakupiona cewka boscha w intercarsie , założona pod filią - błąd skasowany . Auto ledwo odpaliło błąd odrazu wyskoczył - tryb awaryjny . Cewka przełożona na 4 cylinder z przekonaniem 'niemożliwe że nówka z hurtowni wadliwa ' ,kasowanie błedu pyk minuta i tryb awaryjny - rozpoznano na 4 . Zwrot do ic - zakup cewki Beru i na niej dokładnie to samo . Gdzie nie będzie tam błąd . W akcie desperacji 8 sztuk używek i na nich to samo z tym że używki zanim wyrzuciły błędy dało się przejechać kilometr . Na nówkach odrazu błąd wyskakiwał . Dlatego zapytałem czy nie robi się żadnych adaptacji . Ciężko mi uwierzyć że 2 nowe cewki były by uwalone . To dopiero początek przygody z tym silnikiem zapewne .

Jakieś sugestie ?

Pozdrawiam serdecznie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobrze .

W takim razie jak wytłumaczyć to że gdy cewka jest przekładana na inny cylinder błąd wyskakuje akurat tam ? Tak jak pisałem - najpierw błąd był na 8 cylindrze , by wykluczyć świecę lub problem z instalacją przełożona została cewka na cylinder 6 . Po skasowaniu błedu i jeździe próbnej błąd pojawił się na 6 garku . Zakupiona cewka boscha w intercarsie , założona pod filią - błąd skasowany . Auto ledwo odpaliło błąd odrazu wyskoczył - tryb awaryjny . Cewka przełożona na 4 cylinder z przekonaniem 'niemożliwe że nówka z hurtowni wadliwa ' ,kasowanie błedu pyk minuta i tryb awaryjny - rozpoznano na 4 . Zwrot do ic - zakup cewki Beru i na niej dokładnie to samo . Gdzie nie będzie tam błąd . W akcie desperacji 8 sztuk używek i na nich to samo z tym że używki zanim wyrzuciły błędy dało się przejechać kilometr . Na nówkach odrazu błąd wyskakiwał . Dlatego zapytałem czy nie robi się żadnych adaptacji . Ciężko mi uwierzyć że 2 nowe cewki były by uwalone . To dopiero początek przygody z tym silnikiem zapewne .

Jakieś sugestie ?

Pozdrawiam serdecznie

W takim razie jak wytłumaczyć to że gdy cewka jest przekładana na inny cylinder błąd wyskakuje akurat tam ?

W takich sytuacjach używam oscyloskop, aby uzyskać 100% informacje.

Była kiedyś sytuacja - Е63 też z WYPADANIE ZAPŁONÓW, silnik N52. Właściciel przywiózł nową cewkę - to była podróbka, ponieważ zatrzask nie weszliśmy dobrze w ten cewkę

Daj vin i numer cewek , które kupują

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale bosch nie ma cewek do s85, beru tez, to co Ci tam dobrali?

Oto i ja o tym samym - sądząc po ЕТК tylko BREMI !!!

• 3 tygodnie później...